Инфо

10. август 2023.10. авг 2023.
Боловање до 30 дана без комисије
УМЕСТО НАЈАВЉЕНИХ 15 ДАНА

Боловање до 30 дана без комисије

Министарка здравља Србије Даница Грујичић изјавила је да ће се у предлогу измена Закона о здравственом осигурању ставити да лекар опште праксе може да одобри боловање до 30 дана, уместо 15 како је претходно најавила.

Министарка је рекла да ју је звао председник државе Александар Вучић и “пружио јој подршку, али је рекао да ипак мисли да би за почетак то требало да буде 30 дана“.

“Проблем је што е - Боловање касни и што ми још увек немамо ту могућност електронске контроле боловања, односно ко отвара, под којом дијагнозом, када како. Такође спремам још један закон - о медицинској докуметацији, па кад то све буде електронски видећемо брзо и јасно ко под којим дијагнозама отвара дужа боловања“, рекла је Грујичић, за ТВ Пинк.

Она је нагласила да “нико није чуо остатак реченице“, кад је најавила скраћења боловања, осим ако одобри Комисија, да су изузети малигни болесници, свеже оперисани пацијенти којима је потребан опоравак да им зарасте ожиљак, инвалиди и труднице.

Како је додала, за њих остаје да лекар опште праксе може да им одобри до 60 дана боловања, како сад закон предвиђа.

“Крајње је време да се уведе ред. Сад ћемо ићи на месец дана па ћемо видети како то функционише. Многи људи не знају како здравствени систем функционише а дају себи за право да га коментаришу“, рекла је Грујичић.

Она је додала да је за неверовати какви случави постоје, “имате људе који су по закону на боловањима по седам година - јер мало боловање, па мало на ово, па на другу дијагнозу, онда иду на годишњи одмор и тако даље“.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa