Инфо

10. август 2023.10. авг 2023.
Фото: ПСД "Цер"

Фото: ПСД "Цер"

Планинари ПСД Цер

Дан на Повлену

Повлен се налази на 30км југозападно од Ваљева. За ову планину Западне Србије многи тврде да је најлепша планина Западне Србије са свим својим пејзажима који красе њене заравни.На овој планини се издвајају три врха и видиковци. Мали, Средњи и Велики Повлен. Један од најјачих атрибута ове планине су простране ливаде. На једном од врхова је извор воде изузетног квалитета.

Лепота авантуре на овој планини је у наизменичном пењању и силасцима, у фасцинантним погледима, како са врхова тако и целом туром.

-Од понуђене три стазе одлучили смо се за стазу “ Четири извора Повлена”.Стаза је дуга 16км. Кретали смо се макадамским путем кроз шуме и њиве где се након сат времена пешачења стиже на предиван извор Повленске реке на 920м.н.в. Наравно ту смо се освежили чистом изворском водом и уживали у лепотама природе око нас. Затим се пут наставио до Малог Повлена 1347м.н.в. Зауставили смо се на још пар места ради фотографисања јер окружење стварно задивљује.

Затим смо се упутили до цркве Сб. Правомученика архиђакона Стефана на Кнежевом пољу и извор реке Цетиње 1180м.н.в. Кнежево поље је посебан осећај пространства са прелепим сликама природе.

Следећи извор који смо посетили је Стојадинов извор 1200м.н.в. који је уједно и видиковац. Затим смо се кретали источном страном Малог Повлена.

Повратак је био северном страном Малог Повлена, низбрдо поред извора на стази Маџарија до дома где су нас дочекали домаћини ПК”ПОВЛЕН” уз музику и ручак.

Ми смо уживали, дружили се, упознавали и сигурни смо да ћемо се вратити на ову планину јер има доста тога да пружи,за све љубитеље природе, пешачења и предивних погледа-кажу у ПСД Цер.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa