Инфо

24. август 2023.24. авг 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Изложба Душана Бујишића у Народном музеју

Пет деценија стваралаштва

„Душан Бујишић своју ликовну одисеју започиње цртежом, који и данас чува. У деценијама које следе развија, осим артистичке и естетске, егзистенцијалну функцију у циклусима“
Шапчанин Душан Бујишић ретроспективном изложбом у Народном музеју у Шапцу обележава 50 година уметничког рада и стваралаштва. Поставка представља приказ уметниковог погледа на свет, унутршањих немира и размишљања од 1973. до данас.

-Душан Бујишић своју ликовну одисеју започиње цртежом, који и данас чува. У деценијама које следе развија, осим артистичке и естетске, егзистенцијалну функцију у циклусима, а опседнутост пропадљивошћу и нестајањем у серији Галије, у чијем распадању и фрагментисаним обрисима на морском дну Бујишић открива ликовност пролазног. Цртеж је незаобилазан моментум његовог рада као полазиште и исходиште, потом графика, посебно сува игла. О умешности и познавању ове технике говоре и многобројна учешћа на Бијеналу у Ужицу и другим групним изложбама, као и неколике награде, а блиске су му и друге технике од пастела до акрила – истакла је историчарка уметности Татјана Марковић и напоменула да сиже Бујишићевог сликарског темата употпуњују и мотиви из непосредног окружења, што се може сагледати и као способност уметника да ликовност свакодневља уочи и подигне на ниво достојности једног уметничког дела.

Фото: Глас Подриња


-Од мноштва импресија које добија из непосредног окружења, породичне куће и ветра за које каже да су „оаза мира“, преко друштвеног миљеа и неисцрпне природе, Бујишић улази у осаму атељеа с посебним пијететом и расположењем праћен звуцима одабране музике, спреман на опсесивно стварање – закључила је Марковић.

Бујишић истиче да је поносан на поставку, деценије рада и у шали додаје да би могао испунити два музејска простора својим делима.

Фото: Глас Подриња


-Хвала Народном музеју који је подржао изложбу као и бројним пријатељима. На Музеј гледам као на другу кућу, што доказују и године излагања и учешћа на изложбама, Октобарским салонима. Уметност је део мене одувек. Порив да стварам никада ме не напушта, јер инспирација је свуда око нас и у нама. Све оно што се дешава у свету на свој начин презентујем на платну. Лепоте и страхоте света транспоновао сам у своја дела. У плану имам нове циклусе – додао је Бујишић.

Поставка је отворена за јавност до 1. септембра у Народном музеју.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa