Инфо

21. септембар 2023.21. сеп 2023.
Мачванка представљена у Београду
Књиге

Мачванка представљена у Београду

Београдска публика и бројни Шапчани и Мачвани који живе у Београду имали су прилике да се упознају са још једним романом мр Слободана Смиљанића, адвоката из Шапца
У Атријуму Дома Војске у Београду јавности је у четвртак 7. септембра, представљена књига, породични роман, „Мачванка”, аутора мр Слободана Смиљанића, адвоката из Шапца. Написана на темељу како сопственог искуства, тако и аутентичних прича рођака и пријатеља, романсирана сага о породици Смиљанић и њеним најближим сродницима представља драгоцено сведочанство о неуништивој снази српске жене и српског народа опредељеног да истраје и преживи у Мачви, једном од најстрадалнијих подручја током два светска рата.



Представљајући нам живот и изазове Мачвана у различитим раздобљима, аутор је описивао и себе, као на длану нам пружао и свој карактер и своја прегнућа. Размишљајући о својим прецима, аутор је између редова говорио и о својим потомцима, пажљиво негујући оно најбоље у људима и с правом очекујући да и наредне генерације буду достојне места на коме живе. Јер има нешто у Мачви, нешто у том тлу које им даје снагу да истрају и издрже и МОБИЛИЗАЦИЈУ и ОКРШАЈЕ и ЗЛЕ КОБИ и ДЕОБЕ и ПРИЗНАЊА и РАЂАЊА И УМИРАЊА ... Београдска публика и бројни Шапчани и Мачвани који живе у Београду имали су прилике да се упознају са још једним романом овог слабовидог али веома вредног писца из Шапца.

О књизи „Мачванка“ говорили су историчар Дејан Живановић, уједно и писац рецензије, новинар Љубиша Ђукић и аутор. У музичком делу промоције коју је водио Јован Рукавина, књижевник из Шапца, наступили су гуслар Милутин Гвозденовић и Мина Ђукић, вокални солиста Фолклорног ансамбла „Ђидо” из Богатића.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa