Инфо

12. октобар 2023.12. окт 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПРЕДСЕДНИЦА УДРУЖЕЊА „БУДИМО БЕЗБЕДНИ“
ДЕА ЂУРЂЕВИЋ У ПОСЕТИ ГУ ШАБАЦ

Израда регистра особа са инвалидитетом

Председница удружења “Будимо безбедни“, новинарка Деа Ђурђевић, у оквиру каравана “Заједно можемо“ посетила је у уторак Шабац. Овом приликом у Градској управи се састала са замеником градоначелника Блажом Кнежевићем, руководиоцем Одељења друштвених делатности Аном Маринковић и секретаром Удружења параплегичара Мачванског округа Славишом Савићем. Тема састанка било је сагледавање положаја особа са инвалидитетом у Шапцу у циљу израде првог јавног регистра особа са инвалидитетом у Србији.

Ђурђевићева је изјавила да се у Шапцу толико ради да има мало ствари на којима може да се ради заједно. Сматра да Шабац може да буде пример како могу да се снаже особе са инвалидитетом да раде и учествују у друшвеном животу.

Фото: "Глас Подриња"


-Путујемо Србијом да бисмо оснажили особе са инвалидитетом да нам се пријаве, да сви заједно функционишемо са локалним самоуправама и да утичемо на Државу да нам оствари наша права. Држава је вољна да нам оствари права, али ми морамо да будемо сложни у ономе што желимо и да покажемо шта је оно што је нама потребно. Сарађујемо са свим локалним самоуправама, са Државом и са приватним компанијама. Наш спонзор је компанија “Еуро браво“, али укључили смо и тржне центре, што се тиче паркинга, укључићемо спортске организације, надам се и образовне институције, рекла је Деа Ђурђевић.


Славиша Савић је навео да настављају рад, као и до сада, уз подршку Градске управе, али да очекују и већу подршку Државе. Захвалио се Деи и њеном удружењу, као и Градској управи Шапца због позива на овај састанак.

-Једна од тема је била израда централног регистра за особе са инвалидитетом, који би значајно помогао у остваривању одређених права, али и у афирмацији потенцијала особа са инвалидитетом, који треба да допринесу већој инклузији. То би требало да произведе друштво једнаких, како у Шапцу тако и у осталим градовима у Србији, рекао је Славиша Савић.

Фото: "Глас Подриња"


Ана Маринковић ја навела да на територији града Шапца функционише 11 удружења особа са инвалидитетом, која броје више од 2.500 чланова. Истакла је да се ради о значајном броју људи који имају животне потребе које треба унапређивати.

-Овај регистар ће допринети томе да детаљније препознајемо и имамо попис потреба особа са инвалидитетом, како би локална самоуправа у свом деловању на што квалитетнији начин помогла да се унапреди квалитет њиховог живота. Град Шабац се и до сада трудио да, кроз сарадњу са удружењима особа са инвалидитетом, препозна њихове иницијативе, сарађује са њима у смислу склапања различитих партнерстава, успостављања услуга социјалне заштите. При изради наших стратешких докумената удружења особа са инвалидитетом су нам значајни партнери, рекла је Ана Маринковић.
M.M.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa