Инфо

12. октобар 2023.12. окт 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Библиотека шабачка обележила 176. рођендан

Вечно млад храм писане речи

Библиотека је много више од простора испуњеног књигама, она је простор без граница место где се упуштамо у дијалог прошлости и садашњости, стварајући просторе за размишљање о томе ко смо и куда идемо
Књига не стари, она злати, највеће вредности настајући улазе у сферу вечности, а установе које чувају писану реч, баштине културу једног поднебља остају вечно младе. Младост бројчаном вредношћу добија само једно обележје. Библиотека шабачка, овдашњи храм књиге, 11 октобра постао је 176 година млад.

-.Библиотека шабачка је трајање са сврхом, циљем, смислом, интенцијом, идејом водиљом. Поносни смо што смо једно од културних обележја овог града, препознати на културној мапи Србије. Библиотека је велика породица коју чине сви запослени, корисници, пријатељи и сви они којима је у животу Библиотека оставила траг. Поносни смо што сви шире лепу реч о библиотеци, сведоче о нашем богатом фонду и што нам се изнова враћају – истакла је директорка Библиотеке Јелена Подгорац Јовановић.

Од Читалишта шабачког проте Јована Павловића до дaнашње установе културе која својом грађом и различитим програмима испуњава у многоме обликује културну сцену града, Библиотека је прошла дуг, кроз различите просторе, доба и времена, но мисија, значај и љубав Шапчана су је увек чувале. Библиотека је увек могла и увек ће моћи да рачуна на подршку Града.

Фото: "Глас Подриња"


- У времену када преовладају краћи формати, брзе форме, телефони, Библиотека шабачка је чувар универзалних и вечних вредности. Важно је да има одличнус арадњу са другим установама културе у граду и са образовним установама. Град ће увек бити потпора. Издвајамо из годишњег буџета више од 60 милиона динара за Библиотеку шабачку, а поносни смо да издвајамо до сада највише новца за куповину књига, око пет и по милиона динара, што је највеће издвајање и у Србији за те намене – истакао је председник Скупштине града Шапца Немања Пајић.

Управо мишљења посетилаца Библиотеке, најеминентијих имена, посетилаца који су брзо постали и пријатељи, из света уметности, културе, науке сабрани су у изложби „Други о нама. Слажемо се.“ којом је употпуњем свечани слављенички програм. У оквиру отварања изложбе додељена су признања најбољим читаоцима.
Д. Б.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa