Инфо

12. октобар 2023.12. окт 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

КАКВУ ВОДУ ШАПЧАНИ ПИЈУ

Квалитет воде стабилан

„Контролу врши лабораторија ЈКП „Водовод“ Шабац и ЗЈЗ Шабац. Параметри су прописани Правилником о хигијенској исправности воде за пиће“, наводи специјалист хигијене Завода за јавно здравље Шабац др сци.мед. Игор Драгичевић. „Проблем је био само у појединим деловима града и трајало је око пола дана. Следећег дана ЗЗЈЗ Шабац објавио је да је вода исправна“, каже у вези са недавним замућењем воде директор ЈКП „Водовод“Шабац Јован Вранеш
Недавни ремонт цевовода једног од два извора ЈКП „Водовод Шабац“ довео је до привременог и краткотрајног замућења воде у појединим деловима града. Како то обично бива, друштвене мреже послужиле су да се грађани распитају о чему се ради, а, последично, почеле су да се шире различите (дез)информације.

Иако је „Водовод“ суграђане благовремено обавестио о радовима нису могли да предвиде и замућење воде настало услед промене притиска и то управо из разлога што је, како кажу у овом предузећу, то могло и да се не догоди. Забринути грађани у мору различитих незванчних информација нису знали коме да верују. Иако се прашина око овог догађаја слегла чим се вода избистрила, ово је био повод да проверимо какву воду из градског водовода пијемо.

Специјалиста хигијене Завода за јавно здравље Шабац др сци.мед. Игор Драгичевић, Фото: "Глас Подриња"


Специјалиста хигијене Завода за јавно здравље Шабац др сци.мед. Игор Драгичевић каже да је вода најконтролисанија намирница у Србији, те да се вода у Шапцу контролише свакодневно.

Водовод ради око 200 узорака на основни А обим и ЗЈЗ Шабац узима 36 узорака на А обим
испитивања, месечно


-Контролу врши лабораторија ЈКП „Водовод“ Шабац и ЗЈЗ Шабац. Водовод ради око 200 узорака на основни А обим и ЗЈЗ Шабац узима 36 узорака на А обим испитивања, месечно. Поред тога се вода контролише и на периодични Б обим од стране ЗЈЗ Шабац. Те анализе се раде четири пута годишње. А обим подразумева сет Физичко-хемијских и микробиолошки анализа. Параметри су прописани Правилником о хигијенској исправности воде за пиће. Б обим прописује додатне параметре који се повремено контролишу, што све заједно представља веома чест и детаљан надзор, наводи Драгичевић.
Наводи да је 29.септембра дошло до појаве замућења, што је било последица радова на мрежи и да је наведена неисправност била пролазна и није представљала ризик по здравље људи, али је изазвала примедбе потрошача.

Први велики ремонт изворишта Табановић
Јован Вранеш подсећа да Шабац има два изворишта воде, Мали Забран и Табановић. Друго извориште, Табановић, пуштено је у рад 1996. године и од тада је радило непрекидно.
-Први пут од тада је рађен велики инфраструктурни захват и први пут су испражњене цеви. Извориште Мали Забран нема капацитет да снабдева цео град, због чега је 1996. Табановић и пуштен у рад. Када је сада искључен Табановић у мрежи се успоставио ток воде из Забрана. Међутим, након што је поново пуштен Табановић дошло је до мешања притисака и вода се узбуркала. Такође, ваздух из цеви је пре тога испуштен, али то није било могуће у потпуности. Због тога је дошло до замућења воде и поред физичке промене, микробиолошки и хемијски са њом је било све у реду, наводи Вранеш.


-Изуев тога, квалитет воде у шабачком водоводу је изванредан и врло стабилан. У случају неисправности се одмах обавештава Санитарна инспекција, у најкраћем року. Поред тога се размењују информације између ЈКП „Водовод“ Шабац и ЗЈЗ Шабац. На основу резултата, надлежни државни органи имају овлашћење да налажу мере, а о свим битним информацијама се обавештава и јавност, каже Драгичевић.
Јован Вранеш, директор ЈКП „Водовод“ Шабац наводи да је вода у Шапцу одличног квалитета, али тврда, што не шкоди здрављу. Поменути проблем, са замућењем воде, лако се решавао пуштањем да замућена вода истекне из цеви.

Директор ЈКП „Водовод“ Шабац, Јован Вранеш, Фото: "Глас Подриња"


-Искључење изворишта је било најављено, али нисмо могли да знамо да ће вода ући у цеви, да ће се помешати притисци и да ће се вода замутити. То је могло и да се не догоди. Проблем је био само у појединим деловима града и трајало је око пола дана. Следећег дана ЗЗЈЗ Шабац објавио је да је вода исправна, каже Вранеш.

Иако се на улазима појединих зграда појавило обавештење да вода није за пиће, Вранеш каже да су то радили појединци или председници кућних савета „на своју руку“.

Са друге стране, у обавештењу о искуључењу изворишта које је „Водовод“ упутио стајала је и молба грађанима да смање и рационализују потрошњу воде како корисници на ободима мреже не би имали смањен притисак. Како сазнајемо, вода је тих дана коришћена исто колико и увек, односно, никакве рационализације није било.
М.М.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa