Инфо

23. новембар 2023.23. нов 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ИЗЛОЖБА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

Антоновић за отварање „Винаверовог света 2023.“

“Винаверов свет 2023.” отворен је у петак изложбом слика Момчила Моме Антоновића у Народном музеју. Уводни догађај било је предавање проф. Ненада Гугла у среду у Дворани Винавер. Предавање “Да ли класичари треба да буду досадни” одржала је докторанткиња, млада шабачка песникиња Фата Егановић у петак вече у Библиотеци шабачкој. Монографија, односно зборник радова са прошлогодишњег научног скупа “Винавер и музика” представљена је у субота у Музичкој школи “Михаило Вукдраговић”, након чега је уприличен концерт Анете Илић, Владимира Глигорића и Вука Зекића.

-Станислав Винавер је човек који својим животом, истинским патриотизмом и богатим стваралаштвом опомиње и обавезује на одговорност, на промишљање, на преданост, али и на креативност и маштовитост у одабиру свега што се одвија под оквиром фондације. Трудимо се да радимо смислено и промишљено. Манифестација је садржајна, програм разноврстан и богат, рекла је директорка Фондације “Станислав Винавер” Александра Павловић.

Изложбу Момчила Антоновића отворио је председник привременог органа града Шапца Александар Пајић. Изложба ће у Народном музеју бити доступна шабачкој публици у наредне две недеље.

-Велики број посетилаца изложбе говори о томе да људи желе да виде по чему су то Винавер и Антоновић били слични, а по чему различити. Од Антоновићеве супруге смо сазнали да је он веома ценио Винавера и све што је он радио. Винавер се играо речима, а Мома Антоновић бојама. Оба су оставила велики траг у областима којима су се бавили. Антоновић је набројао градове у којима још није излагао и Шабац је био на листи тих градова. Успели смо да остваримо оно што је била његова жеља за живота и поносан сам на то. Фондација “Станислав Винавер” јако добро ради. Унука Станислава Винавера, Милица, даје велики допринос њеном раду. Задовољан сам што Шапчани могу да виде различит спектар људи који су оставили значајн траг у стваралаштву читаве Србије, рекао је Пајић.

Фото: Глас Подриња


Татјана Марковић, виши кустос Народног музеја, навела је да изложба представља једну врсту ретроспективе Антоновићевог стваралаштва, јер су изложена дела из сликареве најраније фазе до оних насталих 2015-2016. године. Ради се о колекцији коју чува породица Антоновић.

-Изузетан догађај, не само на ликовној него и на културној сцени града Шапца. Већ смо навикли да у оквиру “Винаверовог света” доносимо значајне изложбе, као што су изложбе Љубе Поповића или Петра Лубарде. Ово је још један показатељ да Шапчани заиста уживају у правој уметности и да се увек радују оваквим изложбама. Приликом поставке, идеја је била да се не прати хронолошки след у развоју Антоновићевог уметничког израза, него је направљена комбинација између радова који су настајали ‘60-их, ‘70-их, ‘80-их година и цртежа који спадају у његову последњу фазу, рекла је Татјана Марковић.
Изложби је присуствовала и Снежана Антоновић, сликарева супруга.

Најновији број

22. фебруар 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa