Инфо

23. новембар 2023.23. нов 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ЖИВАН БАЈИЋ, КАНДИДАТ ЗА НАРОДНОГ ПОСЛАНИКА СНС ИЗ ШАПЦА

Други мандат привилегија, али и одговорност

Прилику да будем посланик и у другом мандату схватам као потврду да тај посао нисам радио лоше, и да је то препознала и странка, као и грађани који су учествовали у предлагању кандидата. Важно је да Шабац у будућности постане универзитетски град, али да се образовни смерови отварају у сарадњи са инвеститорима, да студенти добијају стипендије и да почну да раде пре завршетка факултета
За Шапчанина Живана Бајића извесно је да ће бити народни посланик у републичком парламенту, јер се налази на 43. позицији на изборној листи „Александар Вучић – Србија не сме да стане“. Ово би му био други посланички мандат. По струци је доктор економских наука, а у Српској напредној странци је председник шабачког одбора. За „Глас Подриња“ говори о досадашњем посланичком искуству, на који начин ће свој град заступати у Народној скупштини у наредне четири године, али и како види Шабац у будућности.

Да ли сте задовољни начином на који сте себе, странку и Шабац представљали у свом првом посланичком мандату у Народној скупштини?
– Иако је мандат био скраћен због ванредних парламентарних избора, задовољан сам. Био сам члан Одбора за привреду и Одбора за образовање и то су области које су ми блиске, поготово привреда. Искуство у привреди сам стекао као директор банке и директор фабрике обуће, а до именовања за народног посланика у претходном мандату, био сам члан Градског већа града Шапца задужен за привреду. Све ове позиције су ми помогле да сагледам где има места за напредак. Потрудио сам се да утичем на смер прављења нових планова за подстицање директних страних инвестиција и то тако што би се више укључила домаћа предузећа у њихов ланац пословања. Скупштина је у овом периоду донела велики број важних закона који се тичу развоја Србије. Усвојен је и ребаланс буџета којим је предвиђено повећање пензија, плата у здравству и једнократна помоћ мајкама деце до 16 година. Срећан сам што сам био део тога.

Колико Вам значи што имате прилику да будете посланик и у другом мандату?
– Привилегија је бити народни посланик. Истовремено је и велика обавеза и одговорност. Прилику да будем посланик и у другом мандату схватам као потврду да тај посао нисам радио лоше, и да је то препознала и странка, као и грађани који су учествовали у предлагању кандидата. Трудићу се да поново будем члан одбора чији рад ми је близак, нарочито Одбора за привреду. Сматрам да ту могу да дам свој максималан допринос.

Политику сам видео као шансу да уз искуство које имам, дам свој допринос средини у којој живим и својим суграђанима. Верујем да се борим за праву ствар


На који начин ћете заступати Шабац и Мачвански округ у предстојећем сазиву Народне скупштине?
– Један од најважнијих пројеката који је држава урадила у нашем крају, без сумње је ауто–пут од Руме до Шапца. Не постоји област која неће осетити предности овакве државне инвестиције. Већ осећамо сви колико нам је ова деоница била потребна, а чекали смо је деценијама. У току је изградња брзе саобраћајнице од Шапца до Лознице. Све то позитивно се одражава и на привреду Шапца и Мачванског округа. Наш град сада има још више услова за развој. То је оно што нови инвеститори, и то они који размишљају да уложе у Србију, треба да сазнају. У том смислу, потрудићу се да Шабац и наш округ на најбољи могући начин промовишем као рај за инвеститоре, а они с друге стране код нас да отварају нова радна места. Као што сам раније напоменуо, пре уласка у политику имао сам каријеру, а моји родитељи су предузетници већ 30 година. Политику сам видео као шансу да уз искуство које имам, дам свој допринос средини у којој живим и својим суграђанима. Верујем да се борим за праву ствар.

Фото: "Глас Подриња"


Где се још може унапредити сарадња Републике и града?
– У прошлој предизборној кампањи истицали смо да Шабац и држава морају да буду партнери. То се пре три године и догодило. Шабац је од тада постао непрепознатљив, пре свега због прилике која је граду пружена кроз сарадњу са републиком. Држава се бави равномерним развојем земље, а ми смо добили највећу подршку у виду ауто–пута који је био вишедеценијски сан и није то све што смо добили од државе. У сваком тренутку имамо на кога да се ослонимо и да будемо сигурни да је комуникација двосмерна. На нама у Шапцу је да то надградимо, да развијамо, да нашим суграђанима омогућимо да раде у фирмама које су код нас отворене, да обезбедимо образован кадар. Стопа незапослености у Шапцу је на историјском минимуму. Људи могу да бирају где ће да раде. Шабац је постао једно од најлепших места за живот у Србији.

Тешки услови рада у парламенту
– Услови за рад у републичком парламенту су некада били на граници немогућег, због тога што су представници опозиције на сваки начин покушавали да поремете рад скупштине. Дували су у пиштаљке и вувузеле, ходали по клупама. Била нам је у неким тренуцима и угрожена безбедност. Срећан сам што сам тада припадао другој страни, која је показала пристојност, одговорност и поштовање према највишем законодавном телу у нашој земљи. Надам се да више нећемо морати да гледамо немиле сцене и да ћемо моћи да се посветимо конструктивном дијалогу.


Каква је Ваша визија Шапца у будућности?
– Ако имамо у виду шта је све урађено у протекле три године, као и то шта имамо у плану за наш град до 2027. године, на челу са Српском напредном странком, Шабац ће заиста постати град будућности. Дошли су нам инвеститори са високософистицираним технологијама и показала се потреба за високообразованим кадровима: инжењерима, програмерима, архитектама. Важно је да Шабац у будућности постане универзитетски град, али да се образовни смерови отварају у сарадњи са инвеститорима, да студенти добијају стипендије и да почну да раде пре завршетка факултета. Уместо у Београду, у Шапцу би могли да студирају млади људи из Лознице и Босне и Херцеговине. Важно је и што се све више потенцира на томе да град изађе на реку. Добијамо Међународно путничко пристаниште, уређује се Дудара која ће постати зелена оаза. Сви градови који излазе на реку су срећни градови. Шабац је један од њих.
M.M.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa