Инфо

23. новембар 2023.23. нов 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА ШАБАЧКО ЗДРАВСТВО

Преко магнетне резонанце до ангио сале са довољно обученог кадра

Влада Републике Србије прошле седмице донела је закључак на основу ког ће посао на неодређено време добити сви који су у здравственим установама помагали и учествовали у лечењу пацијената оболелих од ковида током пандемије. Ово се односи на здравствене раднике, односно лекаре, сестре и техничаре, али и на оне који су радили на помоћно-техничким пословима
Општа болница „Др Лаза К. Лазаревић“ спремила је 94 уговора за заснивање сталног радног односа, до тога је 69 запослено већ у овој установи. Међу њима је 11 лекара, 61 сестра (више сестре, лаборанти, гинеколошко - акушерске сестре, радиолошки техничари) и 22 техничких радника (спремачице, возачи...). Постоји потреба и за већим бројем кадрова, али шабачка установа чека да Министарство донесе нови проширени кадровски план.

-Много је лепих вести за српско и шабачко здравство и никада већа улагања државе у здравствени систем. Улаже се у објекте здравствених установа на свим нивоима, медицинску опрему, кадар, повећане су плате. Затечено је девастирано здравство, лоше одлуке које су доношене до 2012. године су здравство довеле на ниске гране. Специјализације су дељене „на кашичицу“, а млади лекари су на специјализације чекали годинама. Многи од њих су у том чекању одлучили да напусте државу и посао потраже у иностранству. Систем је велики и не може се преко ноћи надокнадити пропушетно, али се интензивно ради на свим пољима, наводи директор ОБ Шабац др Слободан Поповић.

Интензивно се у шабачкој установи ради на припреми простора у који ће бити смештена магнетна резонанца која у установу стиже почетком децембра. Почетком наредне године, а можда и пре, Шабац ће добити и дугоочекивану ангио-салу.

Шабачка болница је установа регионалног типа, секундарног нивоа здравствене заштите и ка њој гравитира око 160.000 становника. Задатак менаџмента и запослених је да она пружа оптимум здравствене услуге за установу овог нивоа, а добар пример је у окружењу. Ваљевска болница је још 2010. године имала магнетну резонанцу, ангио салу, пејсмејкер центар, минималмно инвазивну хирургију, вантелесну оплодњу.

-Имератив је да се овај ниво достигне, као оптимум за болницу регионалног типа. Током претходних пет, шест година, упркос пандемији и најтежем периоду за здравствени систем, успели смо да велики део наших планова и визија реализујемо. Из области интервентне кардиологије пре три године је формирана пејсмејкер амбуланта, а након тога смо почели са уградњом пејсмејкера. Обучена је наша докторка Јелена Перановић, уз назор ментора проф. др Синише Павловића. Ангио сала ће сигурно доћи, што је деценијски сан и од велике важности за спасавање живота код стања где је сваки минут битан. Наши суграђани више неће морати да буду транспортовани у Београд и Ваљево, каже др Поповић.


Едукација лекара из области интервентне кардиологије почела је још пре пандемије, а сада им помаже и интервентни кардиолог, Шапчанин, др Раде Бабић, који ће бити и стожер почетка рада ангио сале и едукатор младих лекара који ће радити у њој. Група мотивисаних младих лекара већ је спремна да се укључи у имплементацију ове сложене процедуре.

Лекарима у шабачкој болници у раду помажу еминентни стручњаци, екперти у својим областима. Никада више консултаната, током последњих деценија, није долазило у установу.

-Са нама раде консултанти из области хирургије, ортопедије, интервентне кардиологије, ендокрине хирургије, ОРЛ... Консултант у ендокриној хирургији нам је др Бранислав Ровчанин који је едуковао нашег хирурга да ради најтеже операције у овој области. Добили смо још једног субспецијалисту васкуларне хирургије, а иначе са нашим тимом ради и наш Шапчанин васкуларни хирург др Михаило Мићић. Ортопедија је поред опреме у операционој сали увела и нове процедуре на шта се чекало пуне две деценије. Долазе нам два изузетна косултанта из Института за ортопедију Бањица др Бранислав Кривокапић и из Универзитетског клиничког центра Србије др Урош Дабетић. Искорак је направљен и у дечјој ортопедији, захваљујући екипи дечјих ортопеда са Института за мајку и дете „Др Стојан Чупић“, предвођених Шапчанином др Нинославом Беговићем. Акценат на минимално инвазивне процедуре се све више ставља и у абдоминалној хирургији и у нашу установу су долазили инструктори из Београда, а највише нам је помогао др Небојша Стојаковић из ваљевске болнице. Овакве сарадње ће нам бити императив и у наредном периоду и да што више стручњака дође у нашу установу како би били и едукатори, али и надзор за увођење нових процедура, наводи др Поповић.

Никада више лекара на специјализацијама
-Кадар и простор су проблеми који нас тренутно највише притискају. Лошом кадровском политиком дошли смо у незавидну ситуацију, међутим стање се мења. Тренутно су нам на спрецијализацији 43 млада лекара, из различитих области. Неки су се по завршетку специјализације вратили у установу, док ће се највећи број њих вратити током 2024. и 2025. године. Поред њих, још 15 лекара је већ завршило или се налази на субспецијалистичким студијама. То нам све улива снагу и даје наду де ћемо ускоро пребродити један тежак период у ком смо се нашли услед недостатка кадрова. Могу да кажем да нас чекају много бољи дани, истиче др Слободан Поповић.
Специјалистички стаж траје четири до пет година. Међутим, због ковид пандемије све је продужено, због тога што су специјализанти повучени са специјализација да би помогли у борби са најтежим вирусом који је погодио савремено здравство.


Шабачка болница има одличну сарадњу са терцијарним установама у Београду, клиничким центрима и појединим клиникама Универзитетског клиничког центра Србије.

Током последњих неколико година у шабачку болницу стигло је много нове опреме. Поред занављања старе и не више тако функционалне опреме, набављено је и доста тога што је недостајало. Установа је добила 64-оро слајсни скенер, више ултразвучних и рендген апарата, током ковида комплетно су опремљени операциони блок и јединице интензивног лечења где су стигли пацијент монитори, респиратори, аспиратори и још доста тога. Ниједна служба није запостављена, како у смислу медицинске опреме, тако и кадрова и едукације.

Пројекат изградње нове болнице иде по плану. Пројектна докуменатација ће бити завршена на пролеће и након тога ће се кренути са активностима изградње. Болница на новој локацији ће задовољавати све интернационалне стандарде и биће и просторно и функционално прилагођена свим запосленим и пацијентима.

-У најтежем периоду који је задесио глобално здравствени систем, пандемија сарс-ковид 2 вируса, успели смо за кратко време да пређемо озбиљан пут и планирано приводимо крају. Све ово не би могло без подршке државе, никада већих улагања у здравство и добре здравствене политике коју води Влада Републике Србије и председник Александар Вучић, истиче др Слободан Поповић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa