Инфо

23. новембар 2023.23. нов 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ТРИБИНА У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЦЕНТРА НАНА: ГДЕ СТАНУЈЕ ДОБРОТА?

Етика је есенција људског постојања

Центар Нана организовао је трибину протеклог петка у Културном центру. Примаријус др Зоран Катић на себи својствен начин, асоцијативно, говорио је на тему: Где станује доброта?

- Доброта је рад о свом трошку, а остали су добровољни даваоци крви, односно преваранти који скупљају добровољне прилоге за мајку незнаног јунака, а тога је колико хоћете. Е сада, да ли има више добрих или лоших људи, нема прецизног омера. Друштво би требало да одреди приоритете. Наш живот се састоји из рада, правила по којима живимо, закона и етике. Најнепознатија и најмање примењивана је етика, а она служи као надокнада свега онога што се не може регуслисати нормама, законима, правилима, она је есенција људског постојања и дружења. Човек је друштвена животиња, па се само у друштву може осећати усамљеним. Да ли је потребно да се потпуно прилагодите друштву? Колико можете, али не морате, под условом да не сметате другима. Живот је један и ви одлучујете колико ће то коштати, али морате знати да све што радите кошта, првенствено вас.

Према речима др Катића, доброта се исказује чињењем, у заједници.

Фото: "Глас Подриња"


- Тема ме је подсетила на моје детињство и другове. Расли смо у сиротињском крају, где су биле веће шансе да пропаднемо него да успемо, али неколицина нас најближих успели смо да завршимо школе, међусобно се помажући. Било је правило да када ти нешто треба, ти то кажеш, па ко може, он то заврши. Ти никада не сазнаш ни ко је то урадио, ни колико то кошта, не дугујеш ником. После сам са друговима направио фудбалски клуб ветерана на коме је било правило: „Твоја деца су моја брига, а моја деца су твоја брига“. Тако су наша деца постала богатија. Она нису остала без лекарске, правне, било какве помоћи. После смо сазнали да се то зове доброта.

Трибина је и овог пута била интерактивна.

На питање да ли је потребно прилагодити се друштву, одговорио је: „Колико можете, али не морате, под условом да не сметате другима. Живот је један и ви одлучујете колико ће то коштати, али морате знати да све што радите кошта, првенствено вас“.

У разговору се поентирало:” Будите мудри као змије и безазлени као голубови”.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa