Инфо

23. новембар 2023.23. нов 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Третман опалог лишћа јабуке

5% раствором азотних ђубрива

У многим засадима су присутни симптоми чађаве пегавости на листовима што је инфективни материјал који ће у наредној вегетацији бити извор инфекција
Током ове сезоне произвођачи јабука у региону Мачве суочили су се са веома тешком годином. Због обилних падавина, услови за остварење инфекције проузроковачем чађаве пегавости листа и краставости плодова јабуке (Ventura inequalis) су се у наосетљивијим фенофазама за развој јабуке (од цветања до прецветавања) преплитали.

У многим засадима су присутни симптоми чађаве пегавости на листовима што је инфективни материјал који ће у наредној вегетацији бити извор инфекција.

Фото: Pixabay


У складу са ситуацијом са регистрацијом пестицида и забраном примене одређених активних материја на којима су се заснивали превентивни третмани (није више дозвољена примена манкозеба), потребно је смањити потенцијал патогена.

Препорука произвођачима је третман опалог лишћа 5% раствором азотних ђубрива који ће уз помоћ микроорганизама разложити лишће. Третман треба извршити када 95-100% лисне масе опадне, како би ефикасност третмана била највећа.

Са овим третманом ће се деградирати и плодоносна тела патогена која презимљавају на опалом лишћу.
Дипл.инж.заштите биља Сања Поповић ПССС Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa