Инфо

30. новембар 2023.30. нов 2023.
Фото: КК "Таур"

Фото: КК "Таур"

ВОЛТИЖОВАЊЕ У СРЕДЊОЈ ПОЉОПРИВРЕДНОЈ ШКОЛИ

Спорт, акробациja, уметност

Нови садржај на економији Средње пољопривреден школе: волтижовање. Три пута недељно: понедељком, средом и петком од 17 до 18.30 сати гимнастика на коњима доступна деци од три до једанаест година. Тренер: Огњен Јанковић, овогодишњи победник Купа Србије у категорији младих јахача, под менторством Бране Иванковића, вишедеценијског тренера деце у волтижовању на шабачком Хиподрому
Љубитељима коњичког спорта овог краја добро је познато значење речи волтижовање. Акробације деце на коњима биле су незаобилазни део програма на градском Хиподрому приликом значајнијих тркачких дана, док је деценијама у назад велики број шабачких малишана своје прво јахачко искуство стекло баш у овој дисциплини на чувеној Алиси уз помоћ тренера Бране Иванковића. Након што је Алиса угинула волтижовање је скинуто са стазе.

КК „Таур“ Средње пољопривредне школе са домом ученика Шабац пре пет година (2018.) вратио је након пет и по деценија препонско јахање у наш град. Био је то природан развој рекреативне школе јахања, настале 2012. у један такмичарски Клуб. Признати и по одличним резултатима познати у републичким оквирима, „Тауровци“ сада иду још један корак даље: спајају младост и традицију, односно Огњену Јанковићу, овогодишњем победнику Купа Србије у препонском јахању у категорији младих јахача, поверавају тренинге волтижовања, под будним оком Бране Иванковића.

Белка и Огњен, Фото: КК "Таур"


Тренинзи акробатике на коњу, од недавно су на економији Пољопривредне школе доступни свој деци узраста од три до једанаест година. Tри дана у седмици: понедељком, средом и петком од пет до пола седем поподне, поред Огњена и Бране, полазнике чека Белка, ниска и питома кобилица погодна за рад. Иако добро увежбана, Белка се и даље уиграва сходно потребама и темпераменту сваког малог јахача, тако да би се уз епитете који је већ красе могу додати и прилагодљива и сигурна.

Волтижовање није олимпијска дисциплина, али је зато на програму светског првенства, континенталних, регионалних и националних шампионата. Специфичан је спој спорта, акробације и уметности, а подразумева извођење стојећих и седећих акробација и вежби на коњу који се креће у круг.

Тренери и контакт:
Волтижовање (деца од 3 до 11 година):
Огњен Јанковић, 061 5656624
Индивидуално јахање од 12 до 65 година: Милош Макевић, 064 1469235
Тренинг је осмишљен тако да сваки полазник добија обуку од неколико индивидуалних часова уз тренерску асистенцију. Након што савладају основе, прелазе са јахања коња на лонжи у другу групу и други термин (18.30 часова) где јашу слободно.
Тренер такмичарске екипе у препонском јахању: Предраг Савић, 066 8800008
Полазници било које групе информације могу добити од свих тренера.


Волтижери се обично налазе на коњу без јахачке опреме, али понекад користе хватаљке и ручке за лакше извођење акробација. Коњ је вођен од стране тренера који држи узде.

Да би били успешан волтижер прво морате научити да јашете, а потом и изведете све гимнастичарске елементе.Од великог значаја су вежбе снаге и издржљивости.

Фото: КК "Таур"


Према наводима са сајта Савеза за коњички спорт Србије за олимпијске и ФЕИ дисциплине, верује се да порекло волтижовања има своје трагове у играма старих Римљана где су се вештине прављења акробатских фигура показивале на леђима коња. ФЕИ препознаје волтижовање као коњичку дисциплину од 1983. године.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa