Инфо

30. новембар 2023.30. нов 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Отворена сензорна соба у Дому здравља Шабац

Подршка за најмлађе пацијенте

Дом здравља Шабац „Др Драга Љочић“ једна је ретких здравствених установа у Србији која поседује сензорну собу, а која ће бити од изузетног значаја за децу са хипо и хипер сензорним поремећајима
У служби за заштиту деце и омладине Дому здравља „Др Драга Љочић“ отворена је сензорна соба за децу са сметњама у развоју и сензорним поремећајима. Средства за опремање издвојена су из буџета Града Шапца.

Фото: "Глас Подриња"


-У Основној школи „Свети Сава“ постоји сензорна соба коју могу да користе ученици школе, а од данас у Дому здравља опремили смо за све малишане који имају потребе да користе овакав вид терапије. У овој соби деца ће моћи да кроз игру истраже и развију своје сензорне вештине, али и да се опусте, ослободе страха и напетости. Овај облик третмана нарочито је користан за особе са оштећеним чулом слуха, слепе, као и децу са аутизмом. Уз стручан надзор, сигурни смо да ће овако опремљена просторија олакшати малим борцима да регулишу сензорне надражаје и на тај начин самостално функционишу у свакодневним активностима.Град је за опремање издвојио 1,8 милиона динара, јер наша мисија је брига о здрављу суграђана, посебно оних најмлађих. Шабац је град једнаких шанси и могућности за све - рекао је председник привременог органа града Шапца др Александар Пајић.

Логопед у служби за заштиту деце и омладине Јована Јовановић наводи да ће највећи број деце која ће користити сензорну собу бити узраста од друге до четврте године, јер како истиче, у том добу су најприметнији резултати након рада са стручним и медицинским особљем.
-Предвиђен је и рад са децом старијег узраста, односно до њиховог поласка у школу. Овим програмом биће обухваћени сви предшколци којима је потребан овакав вид подршке и стимулације - појашњава Јовановић и напомиње да је терапија која се примењује уз помоћ сензорне собе прилагођена потребама сваког пацијента. Индивидуална је, а самим тим и приступ сваком пацијенту.
-Планирано је да сензорна соба буде отворена сваког дана за децу са проблемима сензорне интеграције. Потребно је да дете минимум два пута недељно долази на третман у сензорној соби, наравно уз рад са логопедом и дефектологом. Морам да напоменем да једно не искључује друго.


Директорка Дома здравља др Јасмина Станковић истиче да је ово једна од ретких здравствених установа у Србији која поседује сензорну собу, а која ће бити од изузетног значаја за децу. Поред изабраних лекара у рад са најмлађима биће укључени и логопед, дефектолог, дечији неуропсихијатар, психолог.

Фото: "Глас Подриња"


-Захвалила бих се локалној самоуправи на издвојеним средствима и подршци. Сензорна соба намењена је деци узраста до седам година, са поремећајима сензорне интеграције, односно она која имају поремећаје слуха, вида, мириса и додира, поремећаје пажње и аутизам. Радом са стручним особљем јачају се сензорне вештине деце. У Развојном саветовалишту ради шест здравствених сарадника, четири дефектолога, психолог и специјалиста дечје психијатрије - додала је др Станковић.

Радно време сензорне собе је од 7 до 20 часова.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa