Инфо

4. јануар 2024.4. јан 2024.
Фото: Canva

Фото: Canva

Божићна прича

Бадњак и јагње Господње

Долазак Богомладенца вазда је дан над данима. Од уранка и вредних домаћица који пеку нестварно лепе чеснице, бадњака који дочекује Спаситеља ослоњен о стреху. А јагње Господње уз искре жеља у топлини дома у селима уз Смедеревац и тек по коју зидану пећ.

У селима која негују традицију илити обичаје бадњак долази у дом да најави долазак Богомладенца а после положајника тек у понеком дому управо јагње Господње почиње обилна гозба да утоли пост и радост донесе немерљиву.

Положајник се дарује зрном и плетеницом на којој дрема печена округлица од теста да се повратком у тор поноси. Све уз мирис тамњана и свеће да се о доручку помоли за добро здравље и берићет, да се умножи стадо и деце да буде по народној, купус у кацу, дете у кућу .

Фото: Canva


Из чеснице срећник носи некада златник а сада кованицу истог сјаја да се новац у дотицању у дом нађе баш код њега.

Од села до села у Посавини ваља се почети послом на њиви и воћњаку те ручни радови да све у години која следи иде од руке .

А све урамљено у поздрав Христор се роди, Ваистину се роди васцелом христољубивом свету да нас у луку спаса доведе и од сваког зла заштити највећи међу нама чије име понизно се призива уз кандило у данима који се проводе са најближима као завет оних који нас гледају од горе.

Христос се роди, Ваистину се роди.
Сретен Косанић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa