Инфо

11. јануар 2024.11. јан 2024.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

МАТУРАНТКИЊА КОЦЕЉЕВАЧКЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ ПОБЕДНИЦА ТАКМИЧЕЊА СРЕДЊОШКОЛАЦА ИЗ ОБЛАСТИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

О сиромаштву и социјалном искључивању

Социологију смо добили као нови предмет и мени је он генерално занимљив. А тему која се бави сиромаштвом и социјалним искључивањем сам одабрала јер је некако генерално заступљена у свету, свуда у друштву. А мало се прича о томе. Потребне су нам идеје како да реализујемо смањење нивоа сиромаштва и социјалног искључивања. Са тим категоријама се сусрећемо свакодневно, свуда су око нас. Баш због тога сам и изабрала ту тему- изјавила је Миланка
Миланка Антоновић, матуранткиња Средње школе у Коцељеви, освојила је недавно прво место на такмичењу средњошколаца посвећеном идејама младих о превазилажењу проблема из области социјалне заштите које је организовао Филозофски факултет у Новом Саду у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за социјалну политику и демографију.

Учесници су имали задатак да напишу рад на одређене теме са јасним смерницама и упутствима. Ученици средњих школа из целе Србије могли су да се баве темама попут заштите деце и младих, да пишу о старењу и инвалидитету или да анализирају сиромаштво и социјално искључивање што је Миланка, ученица четвртог разреда смера пољопривредни техничар и учинила.

Фото: Приватна архива


У свом раду ова средњошколка одговорила је на тему, дефинисала највеће проблеме у оквиру изабране тематске целине и навела начине на које је могуће допринети решавању проблема, писала је о дугорочним и краткорочним ефектима и како би предложена решења функционисала на нивоу локалне заједнице.

–Социологију смо добили као нови предмет и мени је он генерално занимљив. А тему која се бави сиромаштвом и социјалним искључивањем сам одабрала јер је некако генерално заступљена у свету, свуда у друштву. А мало се прича о томе. Потребне су нам идеје како да реализујемо смањење нивоа сиромаштва и социјалног искључивања. Са тим категоријама се сусрећемо свакодневно, свуда су око нас. Баш због тога сам и изабрала ту тему- изјавила је Миланка.

Сматра да је њен рад издвојило од других то што је сиромаштво представила као мултидимензионални проблем о којем је причала реално, онако како у стварности јесте.

Говорећи о избору представнице школе професорка Гордана Томић истакла је да је Миланка, иначе одличан ђак, веома активна на часовима, да учествује у бројним ваннаставним активностима, те да је веровала да ће бити кадра да уколико прође у ужи избор, одбрани свој рад.

–Сама је изабрала тему а заједно смо нашле литературу о овој проблематици. Сугерисала сам јој шта треба нагласити и на шта да обрати пажњу. Аплицирали смо са радом и након извесног периода обавештени смо да је Миланкин рад изабран у пет најбољих на нивоу Србије, те да ће се само такмичење одржати на Филозофском факултету у Новом Саду- прича професорка Томић и додаје да је ученица израдила презентацију свог рада те да су потом уследили дани вежбања у школском амфитеатру, пред Миланкиним школским другарима, како би што успешније отклонила трему и на најбољи могући начин припремила излагање.

–На самом такмичењу Миланка је наступила пета. Била је самоуверена и веома убедљиво презентовала свој рад. То је препознала и комисија која је ученицу наше школе прогласила за победника такмичења. Било је то једно дивно искуство, дружење са осталим кандидатима, њиховим менторима. Могу само да похвалим Миланку за дивну сарадњу, стрпљење и упорност и да јој пожелим да понесе лепе успомене из наше школе- изјавила је професорка Томић.

За матуранткињу која је на најбољи могући начин представила себе, своју менторку и школу из које долази учешће на такмичењу било је веома значајно. И сама је у једном периоду свог живота пожелела да студира на Филозофском факултету али су јој се планови у међувремену променили.

–Волим да пишем и планирам да једног дана објавим своју књигу. Очарана сам поезијом и то љубавном. Стихови су део мог живота још од 13.године. Инспирацију налазим у прошлости али треба знати да љубавна поезија не подразумева искључиво однос између мушкарца и жене, већ се она односи и на породичне прилике, однос између рођака, пријатеља. Због те љубави према поезији сам раније планирала да упишем Филозофски факултет. Међутим, планови су се променили па сам одлучила да се у будућности бавим неким перспективнијим занимањем те ћу зато да студирам гастрономију- открива Миланка и додаје да ће поезија остати и у будуће у фокусу њеног интересовања, али да ће упоредо са стиховима настојати да се образује у области гастрономије па да једног дана отвори и свој ресторан.
Весна Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa