Инфо

11. јануар 2024.11. јан 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

У Центру за стручно усавршавање Шабац

Традиционалне зимске школице

Подељене су у три сегмента. Прилагођене деци која желе креативно да искористе распуст учествујући у интерактивним и разноврсним садржајима
Традиционалне зимске школице и ове године окупљају велики број заинтересованих у Центру за стручно усавршавање Шабац (ЦСУ). Прилику да квалитетно искористе време током распуста првог дана, прошлог четвртка, нису пропустили најмлађи основци. Након презентације „Божићни обичаји у свету и код нас“, запевали су Божићну песму, а затим и научили да праве Божићну звезду.

Поштујмо своје и туђе
Професорка музичке културе Снежана Шалаи Тибор и професорке разредне наставе Снежана Поповић и Данијела Станојловић помогле су им у томе.

Фото: "Глас Подриња"


-Организујемо неколико радионица. Прва је била посвећена томе како се слави католички Божић, а наредног дана смо причали о томе како се слави православни. У склопу радионице радили смо обичаје за Божић и Бадњи дан и цео тај временски период, како у другим земљама, тако и код нас. Ту су и најпознатије песме које се певају за Божић. Правили су и Божићну звезду, цвет који католици за време Божића стављају на прозор. Због очувања нашег идентитета јако је битно да познајемо и негујемо нашу традицију, али да знамо и поштујемо и друге традиције- рекла је Шалаи Тибор и подсетила на радионице посвећене Јапану 10. и 11. јануара- церемонија чаја, израда чаја за посуде, јапанске песме и обичаји у Јапану.

Лепо и корисно
-Певали смо песме и научила сам неке нове стихове. Посебно ми се допало што смо секли цветове и правили декорације од њих. Ово ми није први пут да долазим у Центар за стручно усавршавање, била сам и раније док сам ишла у вртић. Допада ми се овде, увек научим нешто лепо и корисно- рекла је Мила Видаковић, ученица другог разреда ОШ „Лаза К. Лазаревић

Како је истакао директор ЦСУ Шабац Бранко Филиповић, трудили су се да и ове године радионице буду занимљиве и едукативне.

Никола Тесла и Јапан теме
-Традиционално и ове године организујемо зимске школице за наше најмлађе, а овог пута смо их поделили у три сегмента. Један сегмент се односи на нашег највећег научника Николу Теслу, други је подршка култури и традицији Јапана, како би наша деца усвојила што више и образовних и културних вредности Јапана, а трећи сегмент је припрема наших осмака за матурски испит, како би га што успешније прошли. Обуке ће бити из српског језика и математике, радиће професори који су радили и прошле године, када смо имали јако велику посету, више од 100 деце је било сваки дан, тако да исто очекујемо и ове године- навео је Филиповић.

Фото: "Глас Подриња"


Радионице у ЦСУ Шабац
„Домаћи сапуни“, понедељак, 15. јануар, 11 сати
„Никола Тесла- господар муња и громова“, уторак, 16. јануар, 10 сати
„Дивљи Јапан“, среда, 17. јануар, 12 сати
„Шабац у Јапану“, четвртак, 18. јануар, 11 сати
„Обрни се, окрени се“, петак, 19. јануар, 12 сати


Стручна сарадница у Центру за стручно усавршавање Ивана Богићевић нагласила је да је то прилика за сву децу која желе креативно да искористе распуст учествујући у интерактивним и разноврсним садржајима.

Посећеност Парка науке и сарадња са Центром за промоцију науке
Центар за стручно усавршавање годинама успешно сарађује са Центром за промоцију науке.
-Центар за промоцију науке заједно са нашим Центром за стручно усавршавање 2016. године отворио је у нашим просторијама Научни клуб. Годинама лепо сарађујемо, заједнички организујемо доста пројеката, набављамо и одржавамо инсталације које постоје у нашем Парку науке који је иначе највећи у Србији. Прошле године смо забележили више од 60 посета са више од 4.000 деце из целе Србије. Захваљујући донацији Центра за промоцију науке набавили смо седам нових инсталација које су интерактивне, веома занимљиве и корисне за учење. Такође, годинама већ заједно организујемо манифестацију Ноћ истраживача, када је цела недеља посвећена младим истраживачима, где са ђацима радимо експерименте, предавања на различите теме. Такође, у оквиру годишњих програма рада увек организујемо од пет до осам радионица где такође наши ученици могу да раде различите експерименте и да се упуте на различите теме. Признање за подршку и изузетан допринос раду Центра за промоцију науке је само потврда квалитета нашег рада, а и недавна посета министарке науке нашем Научном клубу и ЦСУ показују да наш Научни клуб ради изузетне, добре радионице и пројекте- истакао је директор Центра за стручно усавршавање Шабац Бранко Филиповић.


Фото: "Глас Подриња"


-Треће недеље распуста имамо највећи број радионица, а доминантне теме су Никола Тесла и Јапан. Неки од назива радионица су „Никола Тесла- господар муња и громова“, „Шабац у Јапану“, „Како направити домаће сапуне“... Битно је напоменути да ћемо трећу годину заредом организовати припремну наставу из српског језика и математике за ученике осмог разреда. Трајаће пет дана и намењена је припреми ученика осмог разреда за пријемни испит. Истовремено, сарађујемо са Основном школом у Мајуру која у недељи наших зимских школица такође организује две школице у својој школи „Зен латице“ и „Заролајмо Николу Теслу“- рекла је Богићевићева.

Због очувања нашег идентитета јако је битно да познајемо и негујемо нашу традицију, али да знамо и поштујемо и друге традиције


Од 15. до 19. јануара од 10 до 13.30 сати у ЦСУ Шабац организује се припремна настава из српског језика и математике за ученике осмог разреда.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa