Инфо

25. јануар 2024.25. јан 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

РЕЗУЛТАТИ РАДА ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ ШАБАЦ У 2023. ГОДИНИ

Мањи број кривичних дела него претходне године

Рад полицијских службеника обележило је брзо и ефикасно расветљавање свих тежих кривичних дела. Укупан број кривичних дела на подручју ПУ у Шапцу је за око 14 одсто мањи у односу на 2022. годину. Проценат расветљених кривичних дела је 73,68 одсто. Током 2023. године догодила су се четири убиства, и сва 4 су расветљена. У 279 акција количина заплењених наркотика је три пута већа него претходне године, и укупно износи 97 кг и 424 грама. У наредном периоду настављамо интезиван рад у борби против дрога на подручју Полицијске управе у Шапцу, наводи се у саопштењу
Полицијска управа Шабац у саопштењу за јавност сумирала је резултате рада у 2023. години. Оцењено је да је на подручју ПУ у Шапцу, током прошле године остварено стабилно стање јавне безбедности.

-Рад полицијских службеника обележило је брзо и ефикасно расветљавање свих тежих кривичних дела. Укупан број кривичних дела на подручју ПУ у Шапцу је за око 14 одсто мањи у односу на 2022. годину.

Проценат расветљених кривичних дела је 73,68 одсто. Током 2023. године догодила су се четири убиства, и сва 4 су расветљена. У 279 акција количина заплењених наркотика је три пута већа него претходне године, и укупно износи 97 кг и 424 грама. У наредном периоду настављамо интезиван рад у борби против дрога на подручју Полицијске управе у Шапцу, наводи се у саопштењу.

Безбедније окружење за све
-Полицијска управа у Шапцу у сарадњи са локалним самоуправама на подручју Полицијске управе, свим релевантним институцијама и представницима Савета за безбедност, ради на идентификацији и отклањању проблема, са циљем безбеднијег окружења за све грађане, поручују из ПУ Шабац.


У области јавног реда и мира евидентирано је 550 прекршаја, што је за 15 одсто мање у односу на претходну годину. На подручју које покрива ПУ у Шапцу током 2023. године било је 2.142 јавна окуљања, на којима је укупно било присутно преко 470.000 лица. Сва окупљања су протекла без проблема.

-Стање безбедности ученика, наставног особља и школске имовине током школске 2023/2024. године, на подручју ПУ у Шапцу, по аналитичким показатељима и заједничкој оцени представника школа и полиције је добро. ПУ у Шапцу ће наставити са обезбеђивањем ученика, наставног особља и школа и у наредном периоду. Полицијски службеници су ангажовани у свим матичним школама којих на нашем подручју има 61 и 147 издвојених одељења, са укупним бројем од 27.500 ученика. На дневном нивоу послове обезбеђења школа обавља до 120 полицијских службеника, стоји у саопштењу.

Најчешће евидентирани прекршаји, у области безбедности саобраћаја, су неприлагођена брзина, некоришћење сигурносног појаса и коришћење телефона у току вожње


Евидентиране су 1.072 саобраћајне незгоде у којима је живот изгубило 35 особа, што је за три лица више у односу на 2022. годину. Повреде у саобраћајним незгодама задобило је 784 особа.

-Најчешће евидентирани прекршаји, у области безбедности саобраћаја, су неприлагођена брзина, некоришћење сигурносног појаса и коришћење телефона у току вожње. Због управљања возилом под дејством алкохола из саобраћаја је искључено 2.873 возача. Полиција је санкционисала и 75 возача који су управљали возилом под дејством психоактивних супстанци, као и 171 возача који су учинили прекршај Насилничка вожња, наводи се у саопштењу.

Током 2023. године на подручју ПУ у Шапцу реализовано је укупно 96 акција (локалне, регионалне, централне и акције појачане контроле у сарадњи са ROADPOL-ом). Одељење саобраћајне полиције учествовало је у превентивно-репресивним акцијама као што су „Школа“, „Матура“ и у пројекту „Заједно и безбедно кроз детињство“. Спроведена је и акција у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја где су након одржаних предавања родитељима поделили ауто седишта.

-Припадници Министарства унутрашњих послова у Шапцу, на подручју наше територије у току 2023 године, у 24 акције пронашли су и превезли у прихватне центре 2007 миграната према којима су предузели законом предвиђене мере и радње, док је у 2022. тај број био 273. Отворен је Центар за азил у Бањи Ковиљачи 15. августа протекле године, наводи се у извештају.

Током акције добровољне предаје оружја на подручју ПУ у Шапцу предато је више од 1.000 комада нелегалног оружја, и око 1.800 комада легалног оружја, око 125.000 комада муниције и око 770 комада минско-експлозивних средстава.

-Сво оружје и мунцију смо након тог периода предали на складиштење. Влада је почетком маја ове године донела Закључак односно Мораторијум за забрану набавке оружја који траје две године тј. до маја 2025 године. На подручју ПУ у Шапцу имамо регистровано 12.236 цеви које су пререгистроване на нови оружни лист, и 5.383 цеви које су још увек непререгистоване, а чији рок за пререгистрацију је 05. март 2024. године. Ревизија непререгистрованог оружја завршена је у предвиђеном року, стоји у саопштењу.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa