Инфо

28. март 2024.28. мар 2024.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Шапчане, Мачване, Шумадинца, Јадранина и Врањанца спојила музика

Неки нови момци

Бенд настао на инцијативу основца и жеље да са друговима свира народну музику за своју душу. Препорука професионалних музичара утицала на озбиљније бављење музиком. Гостовања на музичким и познатим телевизијама, сарадња са познатим именима
Саша Мијаиловић из Липолиста (хармоникаш), Јован Милошевић из Лознице (хармоникаш), Стефан Суљић из Шапца (клавијатуриста), Никола Ешанић из Прњавора (клавијатуриста), Урош Ђорђевић из Аранђеловца (виолина), Урош Поповић из Шапца (бубњар) и Милош Ристић из Врања (вокал) чине млади шабачки Full бенд.

Идеја да се окупе и формирају музичку групу потекла је од најмлађег члана, бубњара Уроша Поповића који има тек 14 лета.

-Током 2021. године, другари и ја смо почели са свирамо. Окупљали смо се код мене у кући и сваког дана мало по мало вежбали. У почетку то није био фул бенд. Друг је свирао клавијатуру, ја бубњеве.
Видели смо да нам се то свиђа, да не звучимо лоше и кренули смо у потрагу за другим члановима бенда – каже млади музичар.

Фото: Приватна архива


Убрзо је бенд био потпун. Хармоникаш, виолиниста су се прикључили. Након прве пробе су схватили да је време за назив састава.

-Разговарао сам са оцем, дошли смо на идеју за име. Одмах тог поподнева сам и отворио налоге на друштвеним мрежама. Тако је све почело. За само две године од проба у соби дошли смо до свирки, наступа на телевизијама – прича Урош и напомиње да су за кратко време (не)очекивано привукли пажњу.

Почетком јануара придружио им се и певач Милош, пореклом из Врања.

-Заиста добро функционишемо. Као бенд смо се одлично ускладили. Са доласком Милоша у бенд комплетирали смо састав. Тешко је пронаћи добре музичаре и да се енергије људи поклопе. Сви чланови бенда су заиста добри људи и колеге. Сви су задовољни како свирамо, и због тога нас често зову да гостујемо.

Године нису пресудне за квалитет
-Када их слушате, немате осећај да си толико млади и да је просек година мањи од 25. Иако бенд постоји тек две године, свирају на врхунском нивоу. Као да је реч о искусним музичарима. Савршено прате певача што је посебна вештина. Задовољство је радити са њима. Недавно смо урадили обраде две песме (cover). Имамо у плану да буду спотови и урађени за Уживотеку. То само говори колико су они озбиљни и професионални -појашњава певач бенда Милош.


Основац на челу бенда
Специфичност бенда су можда године чланова. Оснивач и бубњар похађа осми разред Основне школе „Јанко Веселиновић“ у Шапцу. Наводи да је некада тешко укопити школске обавезе и сада професионалну каријеру музичара.

-Имам среће да ми је разредна Нада Мирковић заиста дивна, да има разумевања и пуна је подршка. Заиста јој велико хвала. Надам се да ће тако остати и током каснијег школовања.

Урош је током детињства исказивао је склоност ка музици, али тек 2019/2020. околина је увидела да то превазилази дечју жељу.

Фото: Приватна архива


-Бубњеве сам одабрао, јер је то био први инструмент који сам добио од баке, мамине мајке. Мислим да сам имао тек годину дана Импровизовао сам често. Правио сам сам бубњеве од онога што сам нашао у стану. Како родитељи имају пријатеље који се баве музиком професионално препоручили су да добијем бубњеве. У том тренутку то није наишло на велико одушевљење укућана. Спорт, тачније фудбал ми је била преокупација. Бранио сам за Црвену звезду, тако да музика можда није деловала као озбиљан избор – прича Урош о својој одлуци да се као тинејџер озбиљно посвети музици.

У том тренутку најважнија подршка био је ујак. Захваљујући њему жеља је испуњена и бубњеви су купљени.

-Први професионални бубњеви стигли су у марту 2020. године. Наравно, тада сам био тек почетник, али ујак ми је показао прве тактове. Касније сам похађао часове. Мој професор био је Никола Шешић, и веома сам му захвалан на свему. Добио сам добрих савета, знања. Морам да напоменем да су сви чланови бенда похађали часове за одређени инструмент – додаје млади музичар.

Маркетинг и квалитет добитна комбинација
Сматра да је квалитет, али и добар маркетинг заслужан за њихову препознатљивост. Поносан је на сарадњу са познатим певачима народне музике.

-Веома смо активни на друштвеним мрежама. Мислим да то доприноси нашој популарности. Наравно, гостовања на Гранд и Хепи телевизији, сарадња са Љубом Аличићем, Шекијем Труковићем, Наташом Стајић и другима су нам важна искуства.

Фото: Приватна архива


Репертоар усклађују са жељама публике. Ипак, незванична песма бенда је „На млађима свет остаје“.
-Ми изводимо песме, али ослушкујемо публику. Пратимо како реагују на одређене песме. Песма од Митра Мирића нам је посебно драга, некако смо се препознали у њој.

Планирају да сниме и своје песме, као и да укључе стални женски вокал.

-Сарађујемо са колегиницама, али желимо да имамо вокал који би био део бенда. Такође, желимо да будемо још бољи, имамо више наступа. Често гостујемо у другим градовима. Најмање смо у свом граду. Имамо договорене свирке и у иностранству – каже за крај разговора Урош.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa