Инфо

28. март 2024.28. мар 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Дружење у Дневном боравку при Центру за социјални рад Шабац

Изгледамо другачије, али имамо исте снове, жеље и потребе

У сусрет Светском дану особа са Дауновим синдромом приређено је дружење са корисницима
Изгледамо другачије, али имамо исте снове, жеље и потребе, поручено је на презентацији у оквиру дружења приређеног прошле среде у Дневном боравку при Центру за социјални рад Шабац, а у сусрет Светском дану особа са Дауновим синдромом, који се обележава 21. марта.

Зоран Братић један је од 17 корисника те услуге лиценциране за 20 корисника, од којих је пет особа са Дауновим синдромом. Кроз радионице и бројне активности његов дан је испуњен и квалитет живота се побољшава.

Важан ослонац корисницима и породицама
-Свако јутро ме комби довози овде. Дружим се са особљем и другарима, организујемо различите игре и сазнајемо нешто ново. Заиста ми је лепо- каже Зоран, а његова мајка Гордана Братић истиче да им много значи његов боравак у том простору.

Фото: Глас Подриња


-Зоран ће у септембру напунити 24 године. Долази свако јутро овде и остаје до поподне. То значи пуно и за њега и за нас као родитеље, али и целу породицу. Сваки дан раде нешто ново, овде је са другом децом, знам да је на безбедном и чистом месту и да не морам да бринем- наглашава Гордана.

Дневни боравак једна је од 12 услуга која се финансира из буџета града Шапца и доприноси учешћу тих особа у друштву и испуњењу личног потенцијала. Значајан је ослонац у функционисању породица и помоћу ње појединци са Дауновим синдромом могу постићи оптималан квалитет живота кроз родитељску бригу и подршку, медицинско усмеравање и систем подршке у заједници као што је инклузивно образовање на свим нивоима. Ове године из градског буџета издвојено је 389 милиона за финансирање права и услуга из области социјалне заштите.

Фото: Глас Подриња


-Град Шабац пружа континуирану подршку особама са инвалидитетом. По броју услуга и издвајању из локалног буџета можемо да кажемо да смо пример добре праксе у Србији када је у питању социјална заштита. Желимо да кроз разговор са родитељима и корисницима чујемо њихове потребе и на основу њих даље унапређујемо систем социјалне заштите. Напомињемо да поред ове услуге финансирамо и Дневни боравак за одрасле особе са интелектуалним сметњама, однедавно за њих пружамо и услугу становања уз подршку. Сваке године повећавамо издвајања за услугу личног пратиоца, а једна смо од ретких локалних самоуправа у Србији која има услугу „предах смештаја“. Град финансира и Спортски савез особа са инвалидитетом, чији чланови постижу запажене резултате- подвукла је чланица Градског већа задужена за социјална питања, рад и запошљавање Јелена Милошевић.

Фото: Глас Подриња


Како је објаснила директорка Центра за социјални рад Шабац Биљана Мркоњић, Дневни боравак даје подршку појединцима да остану да живе у својим породицама, а значајан је ослонац и породицама у свакодневним активностима. Отворен је сваког радног дана од шест до 18 сати, корисници имају организован превоз до куће и школе, одлазе на излете, имају различите радионице, учествују у бројним манифестацијама...

Примери који буде наду и простор за различитост
-Дневни боравак је лиценциран од стране Центра за социјални рад, плаћа се и финансира из буџета града током целе године. Постоји у нашем граду већ дванаест, а у овом простору десет година. Свакодневним активностима испуњавамо наш циљ да корисници буду видљиви у локалној заједници, сарађујемо лепо са свим институцијама и организацијама у нашој заједници- истакла је Биљана Мркоњић.

Фото: Глас Подриња


Вук Трајковић је прва особа са Дауновим синдромом у Србији која је запослена и ради као физиотерапеут у Институту за реуматологију. Мерама у оквиру локалног акционог плана запошљавања Град Шабац подстиче запошљавање особа из категорије особа са сметњама у развоју и инвалидитетом, а предузећа из категорије социјалног предузетништва их такође радно ангажују.


Битно је да постоји јака воља и жеља, рад и труд, подршка за њих и њихове породице да би остварили све своје циљеве. На првом месту, да бисмо поштовали различитост, морамо је разумети.

Фото: Глас Подриња


-Будући да сам због лекарске интервенције на зубу, што је јако чест проблем код особа са Дауновим синдромом, морала ћерку да водим у Београд, предлажем да се и код нас формира неко одељење где би лекари обучени за рад са њима пружали медицинске услуге. Важно је да наша деца буду више укључена, прихваћена, јер је код нас и даље изражено подозрење према тим особама. Потребно је више радити на поверењу- сматра Мица Стошић из Шапца.

Ако истински осећамо друге људе, како је истакнуто, моћи ћемо да разумемо и поштујемо различитост и то је тренутак када ће многе предрасуде да ишчезну. Можда је овај предлог један од оних који би водили корак ближе том циљу.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa