Инфо

28. март 2024.28. мар 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Прва конститутивна седница

Савет за унапређење положаја старијих у локалној заједници

Било је речи о локалном акционом плану за унапређење положаја старијих на подручју града
Прва конститутивна седница Савета за унапређење положаја старијих у локалној заједници кога чини седам чланова- по један представник Удружења пензионера града Шапца, Удружења инвалида града Шапца, Геронтолошког центра Шабац, Центра за социјални рад, Удружења грађана који се баве проблемима старијих особа на руралном подручју, као и најстарији одборник у актуелном сазиву Скупштине града Шапца, те члан Градског већа града Шапца задужен за социјална питања, одржана је прошлог четвртка у Градској кући. На седници Градског већа одржаној 28. фебруара формиран је Савет који има за циљ да између осталог покреће одговарајуће иницијативе за унапређење сарадње са градским органима, стручним, хуманитарним и струковним организацијама и удружењима ради побољшања квалитета живота у старости, те иницира и подржава различите програме и активности у области старости и старења и њихову имплементацију у друштву, привредном и јавном сектору на подручју града Шапца.

Потребе старијих и смањење дискриминације
-Старији су веома значајни чланови наше заједнице и зато је битно да буду укључени у сва питања која се тичу развоја и друштвених питања у локалној заједници и у процесу доношења одлука. Зато је једна од иницијатива пројекта AGЕ+ у коме Град Шабац учествује била и формирање Савета. Пројекат финансира Аустријска развојна агенција и организација Volkshilfe Solidaritat и спроводи га Tara International из Новог Сада, а Град Шабац, Сомбор и Нови Сад су партнери на том пројекту. Један од првих задатака Савета је доношење локалног акционог плана за унапређење положаја старијих на подручју града Шапца- рекла је председница Савета Савета Јелена Милошевић, додајући да је Град Шабац у претходном периоду учинио значајне помаке када је у питању положај старијих.

Фото: Глас Подриња


-Једна од најзначајних мера је била право на бесплатан превоз старијих од 65 година, много се ради на унапређењу услуга социјалне и здравствене заштите и на свим мерама и активностима које ће бити предвиђене локалним акционим планом Савета. Бавићемо се потребама старијих и смањењем дискриминације- истакла је Јелена Милошевић.

Председница Градске организације инвалида рада Мирослава Савковић издвојила је млађе инвалидске пензионере као најугроженије, будући да су губитком здравља дискриминисани у односу на многе потребе и проблеме.

Фото: Глас Подриња


-Један од проблема поводом којих смо се обраћали Градском већу је превоз стотинак наших чланова и чланица који су мало млађи од 65 година, али су инвалидски пензионери и са најнижим пензијама- око двадесетак хиљада. Они нису у могућности ни да плате превоз до доктора или апотеке. Други моменат је да се мало више поведе рачуна о преосталој радној способности инвалидских пензионера, да могу себи обезбедити достојанственији живот кроз радно ангажовање уговором о делу, наравно, са неким другим мало лакшим занимањем. Трећи моменат је да много треба радити на односу породице, млађих чланова према њима и прихватању инвалидских пензионера и уопште, пензионера, али у овом случају они захтевају више пажње. Здравствена нега такође, брига, све већи број младих инвалидских пензионера, „поплава“ карцинома, нарочито код жена, тако да је то посебна проблематика. Повољно и позитивно је и што ће се стратегија на локалу примењивати за све већи број специфичних болести, посебних, тешких, за те рањиве категорије уврштене у републичком фонду- подвукла је Савковићева.

Побољшање здравствене неге
Како је навела председница Удружења пензионера града Шапца Јелена Којић, највећи проблем за старе особе је лечење.

Фото: Глас Подриња


-Пре него што сам пошла на састанак, један пензионер који треба да сними кости ми је рекао да му за то треба 56 хиљада. Одакле? Мале су пензије. Мада, наш председник осећа неку обавезу према пензионерима и ради на њиховом повећању, али је то још увек мало да би се старији људи лечили. Људи преко 65 година имају бесплатан превоз, устаљен им је ритам и то веома значи за старије. Очекујем доста од овог Савета, захвална сам Граду што је покренуо ову иницијативу. Добра је организација, укључени су сви релевантни чланови заједнице када је у питању ова тема и договараћемо се шта можемо позитивно да учинимо за старије особе- рекла је Којићева.

Цео пројекат „АGЕ +“ има за циљ да допринесе добробити и социјалној укључености старијих људи са нарочитим фокусом на подршку прилагођену специфичним потребама старијих жена и мушкараца.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa