
ХЕМИЈСКЕ ОСОБИНЕ И pH ЗЕМЉИШТА
Киселост земљишта најважнији фактор приноса
Навешћемо дешавања у земљишту услед велике киселости земљишта као и шта се може очекивати након поплава и додатног увећања засићености земљишта водом
Сведоци смо климатских промена, које када се десе као и ове године остављају последице на свеукупну пољопривредну производњу. Оваква девастација земљишта је углавном последица генетског потенцијала или недостатка различитих типова земљишта. У Мачванском округу, је распрострањеност различитости типова земљишта веома велика, те можемо да констатујемо да је и поред оваквих незапамћених поплава и утицаја подземних вода, била под константном девастацијом и израженом киселошћу земљишта.
Навешћемо дешавања у земљишту услед велике киселости земљишта као и шта се може очекивати након поплава и додатног увећања засићености земљишта водом.
Киселост земљишта је један од важнијих фактора који утичу на прираст биљака, принос и свеукупно успешно гајење и продуктивнос биљне производње. Мери се pH вредношћу земљишног раствора. Реакција земљишта (pH вредност) едафски фактор и указује на степен засићености базама адсорптивног комплекса и земљишног раствора. Уколико у земљишном раствору превладавају Х+ јони, онда је земљиште кисело, ако превладавају ОХ – јони онда је оно алкално, а уколико је подједнако Х+ и ОХ- јона, онда је земљиште неутралне реакције. Неутрална pH вредност је око 7, што је киселост земљишта већа то је pH вредност мања.
У Мачванском округу као делокругу активности ПССС Шапца преовлађују кисела земљишта са pH вредношћу од 4,5-5,8. Ако узмемо у обзир да већини гајених култура одговара pH од 6-7 то познавање и поравка земљишне pH вредности добија још више на значају. Доступност поједних елемената за биљну исхрану ограничено је pH вредношћу земљишта. Тако биљке могу усвајати хранљиве елементе из земљишта само у оквиру одговарајућег распона pH вредности, па се може десити да неког елемента у земљишту има довољно али да услед pH вредности није доступан биљкама. Слаба плодност киселих земљишта узрокована је пре свега, високим садржајем Х, Ал, Фе и Мн јона и недостатком или смањеном приступачношћу Ца, Мг, П и неких микроелемената у адсорптивном комплексу земљишта. КИСЕЛОСТ не погодује раду бактерија, па превладавају гљивице и у земљишту се нагомилавају фулвокиселине. Нагомилавање фулвокиселина подупире се процес разарања комплекса апсорпције, што је врло штетно за плодност земљишта.
Као закључак можемо да констатујемо, повећану киселост земљишта услед повећања влаге у земљшту, јер вода се у оваквим условима дисоцира на Х и ОХ јоне. Заправо водоникови јони и повећање њихове концентрације условљава повећање киселости а она је директан узрочник читаве палете негативних хемијских и микробиолошких реакција која се нарочито негативно одражава на производњу било које врсте, како интезивне тако и екстезивне.
Навешћемо дешавања у земљишту услед велике киселости земљишта као и шта се може очекивати након поплава и додатног увећања засићености земљишта водом.
У Мачванском округу као делокругу активности ПССС Шапца преовлађују кисела земљишта са pH вредношћу од 4,5-5,8. Ако узмемо у обзир да већини гајених култура одговара pH од 6-7 то познавање и поравка земљишне pH вредности добија још више на значају. Доступност поједних елемената за биљну исхрану ограничено је pH вредношћу земљишта. Тако биљке могу усвајати хранљиве елементе из земљишта само у оквиру одговарајућег распона pH вредности, па се може десити да неког елемента у земљишту има довољно али да услед pH вредности није доступан биљкама. Слаба плодност киселих земљишта узрокована је пре свега, високим садржајем Х, Ал, Фе и Мн јона и недостатком или смањеном приступачношћу Ца, Мг, П и неких микроелемената у адсорптивном комплексу земљишта. КИСЕЛОСТ не погодује раду бактерија, па превладавају гљивице и у земљишту се нагомилавају фулвокиселине. Нагомилавање фулвокиселина подупире се процес разарања комплекса апсорпције, што је врло штетно за плодност земљишта.
Као закључак можемо да констатујемо, повећану киселост земљишта услед повећања влаге у земљшту, јер вода се у оваквим условима дисоцира на Х и ОХ јоне. Заправо водоникови јони и повећање њихове концентрације условљава повећање киселости а она је директан узрочник читаве палете негативних хемијских и микробиолошких реакција која се нарочито негативно одражава на производњу било које врсте, како интезивне тако и екстезивне.
Дипл.инг.Дарко Симић
Најновији број
24. април 2025.