Инфо

8. јануар 2015.8. јан 2015.
ГРАЂАНСКА ИНИЦИЈАТИВА КОРАК

На КОРАК до Цера

Географско дефинисање Цера је најлакше. Цер је планина са највишим врхом од 687 метара надморске висине. Налази се у западном делу Србије. Представља природну разделницу између Шапца и Лознице. Одмах и напомињем да је успостављена располућеност ове прелепе планине, на којој је свевремено замрзнут сваки друштвено одговоран развој. Исконска српска неслога, коју сам промовисао у Српску Ахилову пету, није допустила ни реализацију комплетно сачињеног урбанистичког пројекта на Широкој равни. Још увек стоји архивиран у компетентној институцији, која је и сачинитељ изузетне композиције са насловом: „ЦЕНТАР ЗА ОДМОР И РЕКРЕАЦИЈУ РАДНИКА ШАПЦА И ЛОЗНИЦЕ ““ ШИРОКА РАВАН“! Све ово је веома вредан садржај и за ГИНИСА... Већ тече и трећа деценија његовог депоновања у реномираном „ПЛАНУ“.
Војно-историјски вредновано, Цер је легендарна планина. Фасцинантна победа Срба у Првом светском рату донесе и поштовање за витешко војевање над далеко надмоћнијим непријатељем. Споменични комплекс у Текеришу безгласно и тиховано сведочи о томе.
Легендарни Цер је и митска планина. Пуно неистраженог или недовољно истраженог има у притајеној скровитости. Тројанов град и Косанин град су приче за себе, баш као и Караван сарај. Остаци и трагови древног пута, којим се путовало од Дубровника до Истанбула, још увек су на плећима и падинама Цера. Посебно је митска геолошка утроба његовог фортификацијског издигнућа на рубу Мачве, Поцерине и Подгорине.
Цер је права ВАЗДУШНА БАЊА. Оксигенација Цера је реанимирајућа. Савршени су услови за организовање рекреативне наставе и боравка у природи. Деценијама се одлазило у Боговађу, на Дивчибаре, у Баошиће, уз „вапаје“ наше планине за децом и младима. И стизања пензионера стоје у истој равни. КРЕТАЊЕ кроз његове хладовине и путање даје поуздан допринос хармонијалности наших неурогених, хормоногених и имуногених потенцијала. Није без основа Хипократова порука вазда актуелна: „КРЕТАЊЕ МОЖЕ ДА ЗАМЕНИ СВАКИ ЛЕК, А НИЈЕДАН ЛЕК НЕ МОЖЕ ДА ЗАМЕНИ КРЕТАЊЕ.“ Кретање кроз зеленило и снежну идилу Цера има исту лековитост.
Грађанска иницијатива КОРАК ће захтевати од Градске управе успостављање само једне аутобуске линије у току дана, која ће изјутра превести поклонике Цера, а у предвечерје их вратити.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa