8. januar 2015.8. jan 2015.
GRAĐANSKA INICIJATIVA KORAK

Na KORAK do Cera

Geografsko definisanje Cera je najlakše. Cer je planina sa najvišim vrhom od 687 metara nadmorske visine. Nalazi se u zapadnom delu Srbije. Predstavlja prirodnu razdelnicu između Šapca i Loznice. Odmah i napominjem da je uspostavljena raspolućenost ove prelepe planine, na kojoj je svevremeno zamrznut svaki društveno odgovoran razvoj. Iskonska srpska nesloga, koju sam promovisao u Srpsku Ahilovu petu, nije dopustila ni realizaciju kompletno sačinjenog urbanističkog projekta na Širokoj ravni. Još uvek stoji arhiviran u kompetentnoj instituciji, koja je i sačinitelj izuzetne kompozicije sa naslovom: „CENTAR ZA ODMOR I REKREACIJU RADNIKA ŠAPCA I LOZNICE ““ ŠIROKA RAVAN“! Sve ovo je veoma vredan sadržaj i za GINISA... Već teče i treća decenija njegovog deponovanja u renomiranom „PLANU“.
Vojno-istorijski vrednovano, Cer je legendarna planina. Fascinantna pobeda Srba u Prvom svetskom ratu donese i poštovanje za viteško vojevanje nad daleko nadmoćnijim neprijateljem. Spomenični kompleks u Tekerišu bezglasno i tihovano svedoči o tome.
Legendarni Cer je i mitska planina. Puno neistraženog ili nedovoljno istraženog ima u pritajenoj skrovitosti. Trojanov grad i Kosanin grad su priče za sebe, baš kao i Karavan saraj. Ostaci i tragovi drevnog puta, kojim se putovalo od Dubrovnika do Istanbula, još uvek su na plećima i padinama Cera. Posebno je mitska geološka utroba njegovog fortifikacijskog izdignuća na rubu Mačve, Pocerine i Podgorine.
Cer je prava VAZDUŠNA BANjA. Oksigenacija Cera je reanimirajuća. Savršeni su uslovi za organizovanje rekreativne nastave i boravka u prirodi. Decenijama se odlazilo u Bogovađu, na Divčibare, u Baošiće, uz „vapaje“ naše planine za decom i mladima. I stizanja penzionera stoje u istoj ravni. KRETANjE kroz njegove hladovine i putanje daje pouzdan doprinos harmonijalnosti naših neurogenih, hormonogenih i imunogenih potencijala. Nije bez osnova Hipokratova poruka vazda aktuelna: „KRETANjE MOŽE DA ZAMENI SVAKI LEK, A NIJEDAN LEK NE MOŽE DA ZAMENI KRETANjE.“ Kretanje kroz zelenilo i snežnu idilu Cera ima istu lekovitost.
Građanska inicijativa KORAK će zahtevati od Gradske uprave uspostavljanje samo jedne autobuske linije u toku dana, koja će izjutra prevesti poklonike Cera, a u predvečerje ih vratiti.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa