12. oktobar 2017.12. okt 2017.
PREKO ROBOTA DO NAUČNOG RADA
POČELA SEZONA FIRST LEGO LEAGUE

PREKO ROBOTA DO NAUČNOG RADA

Protekle sedmice u Centru za stručno usavršavanje otvorena je nova sezona FLL programa. Ekipa iz Šapca “ Legonauka” koja je u prošloj sezoni imala zapažen rezultat - trofej za prvo mesto iz Osnovnih vrednosti, četvrto mesto u programiranju robota, mentor tima Ivana Novaković nagradu za naj mentora, i ovaj put je prijavljena. Takmičenja na teritorji Srbije održaće se u organizaciji Udruženje građanja “EduLab”, koji su dobili licencu od “Lego” i “FIRST” a na teritoriji Adrije, Slovenački zavod „Super Glavce“ zadužen je za kontrolu projekta i izvršavanje finalnog turnira koji će se odigrati u Sloveniji.
FLL je međunarodni projekat i program koji je nastao 1998. godine, a počeli su ga “Lego education” i Američka fondacija “First” u SAD. Glavna ideja je se da deca od 9 o 16 godina zainteresuju za nauku, tehniku, informatiku i inženjerstvo.
-Problem u Svetu je globalni nedostatak inženjera svih vrsta i globalni nedostatak naučnika. Imamo previše svega ostalog, a nemamo naučnike i ljude koji će se baviti sa naukom. Zbog toga je jako važno da naša zemlja isto doprinosi svemu tome kao i sve ostale zemlje. FLL je aktivan na svetskom nivou i ove godine oko 300.000 dece će učestovavati u različitim takmičenjima koja se odigravaju, ali su svi usmereni ka istom cilju - istakao je Alen Piljak, predsednik Udruženja građana “EduLab”.
Svake godine postoji godišnji izazov koji je iz nekog domena nauke. Ove godine, izazov je iz domena hidrodinamike vode. Kako upotrebljavamo vodu, šta radimo sa njom, kako je odlažemo i šta radimo sa tehničkom vodom su realni životni problemi vezani za vodu, a deca će pokušati da ih kao timovi prepoznaju i daju neko inovativno rešenje.
-Ono što je izuzetno je da deca sama rade na tome, bez odraslih. Kreću od početka, ispituju, istražuju, pričaju sa ljudima i zaista pokušaju da naprave neko inovativno rešenje koje na kraju i prikažu – navodi Piljak.
Finale će se odigrati 20. januara u Novom Sadu gde će biti prisutno 20 timova. Devetnaest iz Srbije i jedan tim iz Makedonije.
-Makedonija se polako uključuje u projekat. Njihov prvi zvanični tim biti kod nas na finalu jer smo zaduženi za njihov trening, obuku i vođenje. Dvadeset timova u finalu, demonstriraće na jednom malom sajmu nauke šta su uradili. Ocenjivaće se timski rad, ali i programiranje i konstrukcija robota. Robot je u suštini najzanimljivija stvar i ono što decu privuče u ceo ovaj program, a onda dobiju i ideju oko istraživanja i naučnog rada - istakao je Alen Piljak.
Prema rečima Branka Filipovića, direktora Centra za stručno usavršavanje, Centar će dati punu podršku projektu.
-Osim toga što ćemo obezbediti prostor gde će biti sto za rad i gde će deca moći da uče svakodnevno, takođe ćemo im pomoći oko same organizacije takmičenja, kao i oko uplate kotizacije za takmičenje – istakao je Branko Filipović.
K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa