Berza

 • aero 840 ▼ -1,06%
 • alfa 31.000 ⚫ 0,00%
 • dnvg 119 ▲ 19,00%
 • fito 2.900 ⚫ 0,00%
 • hmbg 666 ▲ 30,08%
 • impl 3.211 ▼ -0,31%
 • irtl 707 ▲ 1,00%
 • kmbn 3.200 ▼ -0,74%
 • kmbnpb 1.350 ⚫ 0,00%
 • lklg 1.200 ⚫ 0,00%
 • niis 683 ⚫ 0,00%
 • svrl 544 ▲ 4,82%
 • vbse 2.000 ⚫ 0,00%
(4. januar 2018.)
NA BEOGRADSKOJ PROMOCIJI KNjIGE ZAUVEK VERTEP ZORANA RADOVANOVIĆA, UČITELjA IZ DRENOVCA

Oduševili mali vertepi

Zbornik običajne i religiozne drame. Scenski prikaz u izvođenju učenika četvrtog četiri odeljenja osnovne škole “Nata Jeličić” iz Drenovca, privuklo veliku pažnju svih prisutnih u galeriji RTS
Oduševili mali vertepi
Knjiga „Zauvek vertep“ Zorana Radovanovića, predstavljena prošle srede u galerijskom prostoru velike srpske medijske kuće po rečima samog autora ima za cilj da scenskom kompozicijom (izvođenje u slici i reči), pomogne zainteresovanima u izboru i oblikovanju ovog dramskog prikaza posvećenog najradosnijem velikom hrišćanskom prazniku Božiću. Ona je u stvari zbornik običajne i religiozne drame namenjen deci i odraslima, u kojoj se vaskrsava jedan davno zaboravljen hrišćanski običaj posvećen radostima Hristovog rođenja.
Na „sceni“ u galeriji RTS, sve pomenuto na najbolji način su prikazali „mali vertepaši“, učenici četvrtog četiri odeljenja osnovne škole „Nata Jeličić“ iz Drenovca, koje je angažovao njihov izuzetno vredan i preduzimljiv učitelj, autor ove knjige.
Pored njih u promociji su učestvovali: dr Rita Fleis - teatrolog, Tode Nikoletić - književnik, Milorad Mika Spasojević - zemljoradnik i Dragan Inđić - urednik izdanja.
Ova Radovanovićeva knjiga izašla je uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa šabačkog gospodina Lavrentija. Autor se ovom prilikom posebno zahvalio na pomoći i recenziji prof. dr Radoslavu Laziću, teatrologu iz Beograda i prof. dr Zoranu Đeriću, teatrologu iz Novog Sada. U sakralnom delu recenzentu protojereju stavroforu Marku Pavloviću iz Šapca. U knjizi sarađuje i poljski akademik prof. dr Henrik Jurkovski sa svojom naučnom studijom „Predstave Božića u slovenskim narodnim pozorištima“.
O renesansi srpske barokne drame govori poglavlje iz knjige u prilogu dr Milorada Pavića, istoričara umetnosti i našeg poznatog književnika.
- Knjiga pred nama je zbirka dokumenata, etnografskih zapisa i praktičnih izvođenja vertepske drame, srpske barokne drame koju su započeli ruski učitelji sa sremskokarlovačkim đacima početkom 18. veka. Običaj pravoslavnih naroda da minijaturno lutkarsko pozorište učini da zimi, pred Božić i Novu godinu, umesto krinova procvetaju reči u srcu (Miodrag Maticki) podigao je pisac iz letargije. Pored biblijske tematike, šale svetovnog karaktera po uzoru na srpskog narodnog lutka Kuku Todore u skladu su sa miljem šabačkih Čivijada i gospojinskog vašara, dakle sa načinom života tradicionalne Mačve. Rađaju se Hristos i čovek, osmišljen život konkretizuje se i podržava kroz vašarski humoristički deo. Pa zar život nije kao vašar, šaren, bogat ponudama i izborima, prepušten našoj slobodnoj volji!? Piše prof. dr Anđelka Lazić.
Osim navedenih, značaj knjige i uloženi trud i rad su prepoznali i drugi brojni i kompetentni kritičari, ugledni istoričari umetnosti, univerzitetski profesori, teatrolozi, naučni saradnici sa instituta, književnici i ostali značajni stručnjaci (prof. dr Anđelka Lazić, dr Rita Fleis, Đorđe Perić...) Kvalitet ovog književnog sadržaja prepoznalo je i Izdavaštvo RTS na čelu sa odgovornim urednikom Draganom Inđićem i u skladu sa svojim radnim zadatkom vezanim za objavljivanje sadržaja od nacionalnog značaja „Baština i kulturna produkcija RTS“ publikovalo knjigu.
Autor je kao izuzetno važno rekao da će ovo naučno delo (ovako su ga označili brojni naučni radnici) dati pun doprinos srpskom vertepu, i kroz paralele iz knjige srodnom i (uglavnom) istovetnom ruskom, beloruskom i ukrajinskom vertepu, kao i vertepima drugih hrišćanskih tradicionalnih crkvi, negujući pritom hrišćanske vrednosti.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

22. avgust 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa