25. januar 2018.25. jan 2018.
SUBVENCIJE POLjOPRIVREDNICIMA

VIŠE PARA U POLjOPRIVREDI

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će poljoprivrednici prve ovogodišnje subvencije dobiti početkom marta. On je naveo da je agrarni budžet za šest milijardi dinara veći nego lani, i da je njegovo najveće povećanje upravo u sektoru subvencija za ruralni razvoj, koji je povećan sa 22,7 milijardi na 26,7 milijardi dinara. Kako je naglasio da će i ove godine biti zadržane sve mere podrške poljoprivredi, koje su bile predviđene i prošle godine, jer je poljoprivrednicima izuzetno važna predvidivost.
– Jako je važno da poljoprivrednici, posle teške i sušne prošle godine, prvi novac od subvencija dobiju što ranije, odnosno, pre prolećne setve. Smatram da je veliki uspeh, što smo od 20 milijardi dinara, koliko je bilo slobodnih sredstava za povećanje celokupnog budžeta, mi, u sektoru poljoprivrede dobili trećinu, odnosno, šest milijardi dinara. Uz to, poljoprivrednici će na raspolaganju imati i 50 miliona evra IPARD, koja će, uz konkurs raspisan 25. decembra, biti na raspolaganju poljoprivrednicima kroz još šest konkursa, kaže ministar Nedimović
Značajna novost će, kako najavljuje Nedimović, biti i to što će subvencije za tov stoke namenjene preradi biti veće za 5.000 dinara, tako da će se po tovnom grlu dobijati 10.000 dinara.
– Cilj nam je da podstaknemo razvoj prerađivačke, odnosno, prehrambene industrije, tako da je i ova mera preduzeta upravo u ovom pravcu. U planu nam je da uradimo i drugačiji sistem podrške razvoju industrije, kako bi i ulagači u prehrambenu industriju, koji ne zapošljavaju mnogo radnika, a imaju modernu tehnologiju, mogli da dobiju podsticaj prilikom otvaranja pogona, rekao je Nedimović i najavio da se pripremaju mere za poljoprivrednike koji se profesionalno bave poljoprivredom kojim će se obezbediti dizel gorivo po povoljnijim uslovima.
Ministar je najavio i promene u sistemu penzijsko-invalidskog osiguranja poljoprivrednika, koje je trenutno opterećeno dugom korisnika većim od 186 milijardi dinara, koji je većim delom nenaplativ. Plan je da novi zakon reguliše to pitanje i da se dugovanja reše najvećim delom otpisom i otplatom na rate.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa