1. mart 2018.1. mar 2018.
ŠABAC IMA ŠTA DA POKAŽE
TURISTIČKA ORGANIZACIJA ŠAPCA NASTUPILA NA SAJMU TURIZMA U BEOGRADU

ŠABAC IMA ŠTA DA POKAŽE

Prvi dan Sajma bio je rezervisan za promociju seoskog turizma. Drugog dana promovisane su manifestacije i ustanove vezane za sam grad – “Čivijada”, Park nauke, Biblioteka i “Mišarske svečanosti”. Cerski marš je imao izuzetno zapaženu promociju. Poslednjeg dana Sajma TOŠ je promovisao manifestacije “Bazar starih i umetničkih zanata”, Plivački maraton, Memorijal kralja Aleksandra” i turističke ture kroz šabački kraj
Završen je 40. Međunarodni sajam turizma u Beogradu, koji je trajao od 22. do 25. februara. Više od 1.200 izlagača iz 55 zemalja pod sloganom “Odmor te čeka” predstavilo je svoju ponudu posetiocima.
Turistička organizacija Šapca svoj štand je imala u Hali 4 gde su nastupili domaći izlagači. Program podeljen u četiri celine, za isto toliko dana, bio je prilagođen najrazličitijim ukusima i potrebama potencijalnih turista. Predstavljeni su najvažniji događaji u gradu, kao i najzanimljivije kako kulturno-istorijske destinacije, tako i prirodne lepote.
Prvi dan Sajma bio je rezervisan za promociju seoskog turizma. Pored manifestacija predstavljena su i seoska gazdinstva koja posetiocima ovog kraja pružaju mogućnost za popularni etno odmor.
“Ruže Lipolista”, festival sa tradicijom dužom od dve decenije, jedina je šabačka manifestacija koja se održava u seoskoj mesnoj zajednici. Više stotina učesnika i nekoliko hiljada posetilaca odavno prevazilaze okvire Srbije. Sve je više posetilaca kako iz zemalja u okruženju tako i iz Belgije, Holandije, Rusije i drugih evropskih zemalja.
“Dani rakije” prvi put su organizovani 2012. godine. Prilika su da se proizvođači i kupci nađu zajedno, razmene iskustva, savete i novosti. Održavali su se u oktobru, ali će, zbog lepšeg vremena, od ove godine njihov termin biti pomeren za početak juna.
Mačva i Pocerina uvek su bile poznate po konjarstvu. Šabački hipodrom opstaje i kada beogradskom preti gašenje. “Konjičke svečanosti” u Šabac dovedu najviše gostiju. Pored istinskih zaljubljenika u ovaj sport tu su i oni koji žele da budu viđeni, a ovo je pravo mesto za to.
Vila “Albedo” u Varni već 12 godina je obavezna tačka na ruti turista koji posete Šabac. Ove godine gostima će ponuditi neke novine.
-Do početka aprila nabavićemo nekoliko bicikala koji će biti na raspolaganju našim gostima. Trenutno je u završnoj fazi izgradnja zasebnog objekta za pripremu zimnice. Mnogi naši gosti koji žive u stanovima su zainteresovani da kod nas pripremaju zimnicu. Na turističkom tržištu Srbije prepoznatljivi smo po organizaciji događaja. Tako planiramo 2. Uskršnju biciklističku rutu, do arheološkog lokaliteta ispod Cera. Takođe, planiramo da organizujemo jednu manifestaciju u vreme zrenja jagoda, poslednje nedelje maja. Trajaće tri dana i imaćemo izložbu jagoda i proizvoda od jagoda, ali i izložbu slika koje bi nastale tu, kaže Milojka Kovačević, vlasnica vile “Albedo”.
Porodično gazdinstvo Topalović stavlja akcenat na umetnost. Slikar Slobodan Topalović svojim gostima, pored kolekcije starih stvari pruža mogućnost da uživaju i u galeriji umetničkih slika.
-Ponudu smo poboljšali za još jednu prostoriju, staru mačvansku trpezariju sa slikama. Kao i do sada, tu je vožnja konjima i naša domaća hrana. Ponovo je oformljena tzv. „Mačvanska škola slikanja”. Otvorena je za decu koja žele da nauče da slikaju tokom cele godine, a planiramo da u toku Festivala, kada bude najveća posećenost, organizujemo i koloniju, kažu Topalovići.
Gazdinstvo Marinkovića dugo je poznato po uzgoju ruža. Poslednjih godina sve su prepoznatljiviji i po seoskom turizmu. Ove godine svojim gostima ponudiće nešto drugačiju kuhinju.
-Svake godine menjamo naš meni. Prošle godine naše goste smo očarali svadbarskim kupusom kuvanom u zemljanom loncu. Ove godine, za nekoliko stotina gostiju koliko ih bude u našem dvorištu, spremićemo čobanac, ovčiji paprikaš. Gostovaće nam vojvođanska kuhinja, koju će spremati njihovi majstori, kaže Milan Marinković i ističe da je Sajam sjajna prilika za promociju kako gazdinstva tako i festivala “Ruže Lipolista”. Kaže da je dosta onih koji prvi put čuju za to, a da se svima dopada to što je prezentovano. Ove godine Marinkovićima je bilo malo 250 flajera koje su doneli na prvi dan Sajma.
Drugog dana promovisane su manifestacije i ustanove vezane za sam grad – “Čivijada”, Park nauke, Biblioteka i “Mišarske svečanosti”. Veliku pažnju posetilaca privukle su devojke u karnevalskim kostimima, koje su svojim prisustvom obojile i uveselile štand TOŠ. Najveće interesovanje izazvala je karnevalska trupa “Barbike” koja je izvela svoj program. Predstavnici Omladinskog pozorišta “Vožd” Dušan Simić i Marko Ribić dočarali su Mišarsku bitku i duh “Čivijade”.
“Čivijada” ove godine slavi veliki jubilej 50. rođendan. Svake godine pre Male Gospojine uveseljava Šapčane. Decenijama poznata kao “belosvetski vašar humora i satire” poslednjih godina je sve prepoznatljivija po Karnevalu. Sem međunarodnog karaktera, Karneval postoji i kao dečji, Karneval beba i trudnica i Karneval kućnih ljubimaca.
Trećeg dana Sajma poseta je bila najveća. Ovaj dan bio je posvećen Ceru. Promovisane su ture i novi sadržaji na planini Cer. Takođe, predstavljeno je i povesmo, tekeriški peškir koji je svoje mesto našao među zvaničnim državnim poklonima za inostrane delegacije i posete.
Cerski marš je imao izuzetno zapaženu promociju. Dvadesetak članova Udruženja Cerski marš u majicama sa likom Kralja Petra, kome je ovogodišnji marš posvećen, prodefilovalo je između štandova. Dok ih je sa zvučnika pratio Marš na Drinu u rukama su nosili srpske zastave, a na čelu su marširali Marija Spasojević i Nemanja Šušić u uniformama vojnika Prvog svetskog rata. Propraćeni su aplauzima posetilaca i drugih izlagača, a mnogi su telefonima snimali ovaj “sajamski marš“.
Marija je simbolično predstavljala heroinu Milunku Savić. Posetioci Sajma stajali su u redu da bi se fotografisali sa njom.
-Sve ovo je za mene predivno i neočekivano. Nisam očekivala da ću izazvati ovoliku pažnju. Svi su oduševljeni. Mnogi misle da sam partizanka, a bilo je i onih koji ne znaju ko je Milunka Savić, pa sam im objasnila. Raspituju se odakle sam i više njih je obećalo da će doći da posete Šabac i Cer u promotivnim turama, kaže dvadesetogodišnja “Milunka Savić” iz Pocerskog Pričinovića.
Božidar Katić, član Gradskog veća naveo je da će se ovogodišnji deveti Cerski marš održati 19. avgusta na praznik Preobraženja. Pod sloganom “Hvala dedi na pobedi” na ovaj način obeležiće i veliki jubilej, 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.
-Cer kao moj poseban deo priče doneće nam ove godine nastavak Promotivnih tura uz novinu “Upoznajmo manastire Mačve i Pocerine.” Verujemo da je ovo pravi način da se što veći broj, prvenstveno naših sugrađana, upozna sa našom planinom, ali i celim krajem koji pripada gradu Šapcu. Sport se nekako već odomaćio na Ceru. I ove godine nas očekuju, već poznati „Hard Enduro“, najatraktivnija moto disciplina sa tom razlikom što je ove godine to pravo takmičenje, u kalendaru Moto saveza Srbije i, prvi put, se boduje za nacionalni šampionat. Ponovo će biti organizovan i MTB maraton, na stazama koje su spremne za korišćenje i na raspolaganju rekreativcima već od aprila. Ove godine imamo i dve novine: Paraglajding kup i Sky running, planinsko trčanje. Dakle, Cer u fokusu i ove godine, brojne manifestacije, bogata istorija, prelepa i nenarušena priroda, vazdušna banja, sve bolja i bolja infrastruktura, sve to je razlog da ove godine Cer bude mesto na koje se mora otići obavezno, izjavio je Katić.
Poslednjeg dana Sajma TOŠ je promovisao manifestacije „Bazar starih i umetničkih zanata”, Plivački maraton, „Memorijal kralja Aleksandra” i turističke ture kroz šabački kraj. Štand su ukrasile rukotvorine talentovanih i vrednih učesnica Bazara.
Bazar se održava desetak puta godišnje u pešačkoj zoni. To je prilika da Šapčani nabave uglavnom unikatne ručne radove, starih i gotovo zaboravljenih zanata.
Međunarodni plivački maraton Jarak–Šabac pliva se Savom u dužini od 19 km. Održava se u znak sećanja na “Krvavi marš“ 1941. kada je 4.500 Šapčana pod Nemačkim puškama trčalo od Šapca do logora u Jarku. Maraton se održava prve nedelje u avgustu.
Posetioci sajma na štandu TOŠ mogli su da se upoznaju i sa svim drugim događajima koji se tokom godine dešavaju u Šapcu.
Ako je suditi po interesovanju posetilaca za štand TOŠ, Šapcu će ove godine faliti kreveta da smesti sve turiste koji žele da upoznaju kulturne, istorijske i prirodne znamenitosti ovog kraja.
Kompletna i jasna ponuda
Božidar Katić kao predstavnik Grada Šapca posetio je štand TOŠ na dan otvaranja u četvrtak i ponovo u subotu kada je bila promocija Cera. Izuzetno je zadovoljan na koji način je reprezentovana turistička ponuda Šapca i okoline.
-Moram da kažem da sam prezadovoljan nastupom našeg Grada i Turističke organizacije grada Šapca na 40. Sajmu turizma u Beogradu. Na štandu čiji je izgled vidno ispred velike većine ostalih, prvi put od kada nastupamo na sajmovima kompletna i jasna ponuda za naš kraj i „grad kome niko ne može ništa“ - kako su nas šapatom zvali, rekao je Katić.

Vašar, „Čivijada“
i Cer najinteresantniji
Direktor TOŠ Srđan Mitrašinović ističe da je posećenost ovogodišnjeg Sajma bila primetno manja u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, zadovoljan je interesovanjem koje je vladalo za njihovu ponudu.
-Svakog dana smo imali neki zanimljiv program vezan za ono što smo tog dana predstavljali. Privukli smo dosta pažnje i podelili više od 4.000 flajera. Najveće interesovanje standardno je bilo za Vašar, „Čivijadu“ i Cerski marš, kada su manifestacije u pitanju. Takođe, uvek su zanimljivi trkački dani. Što se tiče lokaliteta, posetioci su se najviše interesovali za Cer i imamo li u ponudi verski turizam. Ove godine ćemo u ponudu uvrstiti ture obilaska značajnih verskih objekata, a ture koje su do sada bile promotivne, sada će se naći u ponudi pojedinih turističkih agencija. Pored toga, zaposleni u obrazovanju i ove godine pokazuju veliko interesovanje da učenike dovedu u Park nauke, kaže Mitrašinović.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa