1. mart 2018.1. mar 2018.
ULICA MIRA, BRATSTVA I SOLIDARNOSTI
OTVORENA ULICA ARGOSTOLIJA U ŠAPCU

ULICA MIRA, BRATSTVA I SOLIDARNOSTI

“Ulica Argostolija u Šapcu i ulica Šapca u Argostoliju su ulice mira, bratstva i solidarnosti. Dvadeset i tri godine je prošlo od potpisivanja povelje između glavnog grada Kefalonije i Šapca. Taj čin svakako obavezuje na dalje. Bratimljenje između Šapca i Argostolija je najbolje bratimljenje između Grčke i Srbije. Postojanje ovih ulica, trebalo bi da bude primer koji će podstaći i druge gradove da to urade”
Protekle sedmice, uz prigodan program i himne Grčke i Srbije, svečano je otvorena Ulica grada Argostolija. Otvaranju su prisustvovali konzul Srbije na Kefaloniji dr Viktor Ruhotas, gradonačelnik bratskog grčkog grada Aleksandros Parisis, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić, kao i predstavnici crkve, ustanova i institucija iz našeg grada. Tablu sa nazivom ulice koja se nalazi između Masarikove ulice i ulice Miloša Obilića otkrili su Nebojša Zelenović i Viktor Ruhotas.
Naš grad je u oktobru prošle godine, u centru Argostolija dobio šabačku ulicu, a nakon otvaranja ulice Argostolija u Šapcu, ozvaničeno je istinsko prijateljstvo i dobra saradnja dva zbratimljena grada.
- Ulica Argostolija u Šapcu i ulica Šapca u Argostoliju su ulice mira, bratstva i solidarnosti. Dvadeset i tri godine je prošlo od potpisivanja povelje između glavnog grada Kefalonije i Šapca. Taj čin svakako obavezuje na dalje. Bratimljenje između Šapca i Argostolija je najbolje bratimljenje između Grčke i Srbije. Postojanje ovih ulica, trebalo bi da bude primer koji će podstaći i druge gradove da to urade – istakao je Ruhotas.
Ovom prilikom gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović izjavio je da je otvaranje ulice grada Argostolija izuzetna čast.
- Veoma smo počastvovani činjenicom da ovako dugo prijateljstvo uspevamo da negujemo i održimo sve ove godine, baš kao i sa svim drugim gradovima pobratima. Prema našim prijateljima iz Grčke imamo poseban odnos i posebnu emociju. Zvanično srpsko – grčko prijateljstvo traje 150 godina. Verujemo da je budućnost u tome da mali gradovi i male sredine prisno sarađuju na onome što je za njih najvažnije – istakao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.
Predsedenik Skupštine grada Nemanja Pajić, ukazao je na činjenicu da je ovaj čin simbolično povezivanje ljudi.
-Na simboličan način pokazano je prijateljstvo između grada Argostilija i Šapca. Nadam se da će i u budućnosti biti još dosta ovakvih simbola prijateljstava, pre svega u razmeni kulture, sporta i svega onoga što krasi ova dva naroda. Izuzetno mi je drago što nakon šabačke ulice u Argostoliju, imamo i ulicu grada Argostolija kod nas, kako je i obećano – izjavio je Pajić.
Za goste iz Grčke održan je, nakon otvaranja ulice, prijem u Gradskoj kući koji je priredio Nemanja Pajić. Tom prilikom uručivani su pokloni a Angelos Konstatakis, šef Odseka za kulturu i sport grada Argostolija, iskazao je zahvalnost na gostoprimstvu.
-Izuzetno sam srećan što se nalazim sa velikom delegacijom u bratskom gradu Šapcu i što smo na neki način uveličali ceremoniju otvaranja ulice. Zahvaljujem se gradonačelniku Šapca i njegovim saradnicima na izuzetno lepom gostoprimstvu. Šapčanima je pružena prilika da čuju našu tradicionalnu muziku, autentične stare kefalonske pesme koje se pevaju isključivo na Kefaloniji. Kefalonija ima velike mogućnosti da prima turiste, a prilike za razvijanje odnosa među ljudima i ostalim gradovima su velike – istakao je Konstatakis.
Povodom ovog događaja, značajnog za dalji razvoj saradnje i prijateljstva između dva bratska grada, u Šabačkom pozorištu održan je i koncert prijateljstva. Nastupali su Hor i orkestar sa Kefalonije, Šabačka kulturno-umetnička društva “Abrašević”, “Čivija”, “Gospodar Jevrem” i vokalna grupa “Šapčanke”.

K.J.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa