8. mart 2018.8. mar 2018.
RAZGLEDNICA – SARAJEVO

DUH VALTERA, UZ MIRIS KAFE I NARA

Sve radosti i tuge je Sarajevo preživelo. Danas je izrastao u moderan grad koji pokušava da živi svoj život rasterećen svih problema
Pre tačno 34 godine Sarajevo je je bio najpopularniji grad u celom svetu. Svi koji smo tada živeli u bivšoj državi bili smo najponosniji na njega.
Iako deluje izlizano tako nešto napisati, ali čitav svet se sjatio u glavni grad Bosne i Hercegovine, članice velike Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Domaćin tom svetu bio je čuveni Vučko, maskota Zimskih olimpijskih igara. Cela bivša zemlja je pomogla te Igre, i Sarajevo je postalo još veće i značajnije.
Nepunu deceniju kasnije, kada su već počeli da blede svi ti objekti sazidani za Igre, Sarajevo se pretvorilo u najgoru noćnu moru. Izmrcvareno trogodišnjim ratnim sukobima, uništen mentalno i fizički, tih godina ponovo je bio na svim naslovnim stranama i glavna vest na televizijama.
Sve ove radosti i tuge je Sarajevo preživelo. Danas je izrastao u moderan grad koji pokušava da živi svoj život rasterećen svih problema.
Trend izgradnje tržnih centara je i te kako prisutan i u Sarajevu. Na svakom koraku je iznikao po neki, moderniji i veći od prethodnog. Ti centri su stvarno velelepni. Jedan, poznat kao Jedro, za fasadu ima ogromne led ekrane koji bi blještali 24 sata da se stanari okolnih zgrada nisu pobunili da im jako svetlo smeta.
Ako se mi hvalimo Bugarima, kao najznačajnijim turistima, Sarajlije mogu da se pohvale gostima iz Arapskog sveta. To prosto nije normalno koliko je tih turista, avanturista, poslovnog sveta, svakodnevno prisutno na ulicama ovog grada. To se najpre oseti po jezicima koji se govore na ulicama Sarajeva, ali i po rukama punih kesa iz firmiranih radnji na izlasku iz već pomenutih tržnih centara.
Puno se kapitala slistilo u glavni grad BiH iz tih delova sveta, puno je i verskih objekata izgrađeno u poslednje vreme. Puno je i vernika, naročito novih, ali sve to čini ovaj grad.
Mnogo je i hotela izgrađeno. Legendarni Holidej In, sada je samo Holidej, ponovo sija punim sjajem. Čuvena žuto-braon kocka i dalje je simbol ovog grada. Izgrađen upravo za Olimpijske igre 1984. godine sada je renoviran i nastavlja dalje sa rekonstrukcijom. U njemu smo se sreli i sa Duletom Vujoševićem, legendarnim košarkaškim trenerom koji se sada nalazi na čelu reprezentacije ove zemlje. Pred njima je važna utakmica protiv Belgije u hali „Mirza Belibašić“ u petak.
Uverili smo se da je Dule prava legenda u Sarajevu. Svi ga pozdravljaju na ulici kao najboljeg jarana. Uz obavezno slikanje i širok osmeh naš poznati stručnjak svakom izađe u susret.
- Utakmica sa Belgijom je presudna za reprezentaciju. Ukoliko ih pobedimo u Sarajevu imamo velike šanse da se plasiramo u narednu rundu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo – rekao nam je Dule pre nego što je otišao na koncert Đorđa Balaševića u istoj hali.
Pisati o Sarajevu, a ne pomenuti Baščaršiju, isto je kao i biti tu, a ne probati ćevape. U jednom trenutku, naročito kada se šetate pored Begove džamije imate utisak kao da će iza ugla da iskoči čuveni Valter. Njega odavno nema. Kažu da je poginuo poslednjeg dana rata tokom oslobođenja Sarajeva 6. aprila 1945. godine i to braneći elektranu koja danas nosi njegovo ime – Valter Perić.
Utisak je da je Valter bio i ostao zaštitnik Sarajeva. Njegov duh provejava svakim delom ovog grada. Na neki način, večno su povezani i čine njihovu zajedničku priču, upotpunjenu mirisom kafe, ćevapa i ceđenog nara, zaista - divnom.
Bez filozofiranja o
ćevapima
Kada smo se već dotakli ćevapa, iskreno rečeno, ne treba verovati onima koji filozofiraju. Kao, ne valjaju više tu ćevapi, nije to kao što je bilo nekada, itd. Sarajevski ćevap je odličan, ma gde bio. Nema tu velike mudrosti. Pola somuna, desetka ili petica, sitno seckanog luka i čaša domaćeg mleka sasvim su dovoljni za pravo gastronomsko uživanje. Čuvena Petica kod Ferhatovića i Želja na Baščaršiji su kultna mesta i valja ih „overiti“. Prave Sarajlije tvrde da treba probati i one kod Autobuske stanice.

Biciklisti umesto boba
Sarajevo je puno simbola iz novije istorije. Ne govorimo samo o ratnim dešavanjima. U centru grada je, na primer, označeno mesto na kojem je, po čuvenju, nastala grupa Indeksi. Olimpijskih obeležja ima puno. Mi smo posetili Trebević gde je bila čuvena bob staza. Tu stazu sada koriste biciklisti kada je lepo vreme za neku vrstu samo njima znanog ekstremnog sporta.

Fildžan i sač
Otići iz Sarajeva bez suvenira je teško. Ako ništa drugo, onda barem treba kupiti fildžan za kafu, a nije loše probati i tucanu kafu. Ona je jača i specifičnija, kažu, od mlevene koja je u upotrebi kod nas. Na Baščaršiji je moguće kupiti metalnu skalameriju za najbolji bosanski sač. Malo ju je teško nositi kroz grad, ali zarad gurmanskog uživanja, vredi se žrtvovati.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa