22. mart 2018.22. mar 2018.
IZLAGAČKI CIKLUS:  AFIRMACIJA MLADIH
IZLOŽBA „6/25’’ – FOTOGRAFIJA UČENIKA ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI

IZLAGAČKI CIKLUS: AFIRMACIJA MLADIH

Tradicionalna šesta po redu, retrospektivna izložba Sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku Škole primenjenih umetnosti otvorena je u Srećnoj galeriji SKC Beograd. Postavka nosi naziv „6/25“, jer ove godine škola slavi 25 godina postojanja i rada. Svoje radove predstavili su mladi autori: Anastasija Mitrović, Anđela Jerković, Anđela Obrenović, Danijela Trifunović, Dimitrije Graovac, Ivana Krulj, Isidora Novaković, Jovana Todorović, Katarina Đorić, Milica Dedagić, Mirjana Janković, Petar Jovanović i Ružica Ristivojević. Sekcija škole godinama brižljivo neguje budućnost umetničke fotografije, za šta su, po ozbiljnosti pedagoške koncepcije i predanosti mentorskom radu, zaslužni direktorka škole Nevenka Đokić i nastavnik i selektor ove izložbe Mihailo Simović.
- Škola primenjenih umetnosti u svom dvadesetpetogodišnjem radu učenicima pruža priliku da svoju likovnu poetiku grade kroz sintezu različitih formi umetničkog izraza, pre svega kroz spoj slike i oblika, vizuelnog i zvukovnog, fotografije i grafike. Portret, koji kao tema, iz generacije u generaciju najviše privlači polaznike sekcije, dominantan je motiv i na ovoj, šestoj po redu, izložbi fotografija – rekao je Mihailo Simović, profesor i mentor sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku.
Sekcija za fotografiju i digitalnu grafiku, Škole primenjenih umetnosti, iz godine u godinu okuplja mlade autore, zaljubljenike u ovu vrstu umetnosti, čiju doslednost i kvalitet potvrđuju mnogobrojne nagrade i priznanja koja osvajaju na međunarodnim i republičkim izložbama i smotrama.
- Drago nam je da je naš trud i rad prepoznat, kao i trud i rad našeg mentora. Veliku zahvalnost dugujemo i školi koja nam omogućuje da svoje radove izlažemo u Beogradu, da svake godine prisustvujemo otvaranju, a ove godine i da organizovano posetimo još dve značajne izložbe u galeriji SANU i Muzeju primenjene umetnosti. Inspiraciju za svoje fotografije smo, kao i do sada, pronalazili u svakodnenim situacijama, ljudima, pejzažima, životinjama, i drago mi je da smo uspeli da napravimo sjajnu izložbu od četrdeset fotografija – navela je Ivana Krulj, učenica četvrtog razreda.
- Kada sam upisivala Školu primenjenih umetnosti, čula sam dosta divnih stvari o toj školi, i sada kada idem u tu školu, sve više i više se uveravam u to koliko nam ona pomaže da se razvijamo na polju umetnosti, i pruža nam priliku da učestvujemo na izložbama i konkursima. Profesori nas motivišu, trude se da nam što više pomažu i to im ide od ruke. Bilo je divno učestvovati na izložbi sa našim učenicima koji su jako talentovani i to iskustvo će mi pomoći da još više radim na fotografskoj sekciji i da i ubuduće učestvujem u izložbama – rekla je Danijela Trifunović, učenica drugog razreda.
- Čast mi je što sam imala priliku da se tri moje fotografije nađu na ovako značajnoj izložbi. Za mene, kao člana školske fotografske sekcije, učešće na ovoj izložbi mnogo znači i verujem da će mi ovo iskustvo pomoći da napredujem i budem još kreativnija u svom budućem radu – rekla je Isidora Novaković, učenica prvog razreda.
Igre svetlosti i senke, kadrovi gradskih dešavanja, detalji školskog ambijenta i atmosfere ogledaju se u radovima učenika Škole primenjenih umetnosti što dodatno doprinosi utisku njihove posvećenosti i talentu koji poseduju. Urednik programa Srećne galerije SKC Miki Pješčić istakao je da članovi Sekcije posebnu pažnju posvećuju nesvakidašnjim motivima iz svakodnevnog života i to verno prenose na svoje fotografije.
- Njihove radove, različite po atmosferi, osećanju i energiji koju u sebi nose, povezuje posvećenost i istrajnost u istraživanju stvarnosti, kako one vidljive, spoljašnje, tako i one unutrašnje koju u sebi nose i koja ovim radovima daje bogatstvo i raznovrsnost – rekao je Miki Pješčić, urednik programa Srećne galerije, SKC Beograd.

M.Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa