Инфо

Берза

 • aero 645 ▼ -6,52%
 • alfa 33.000 ⚫ 0,00%
 • dinnpb 3.150 ▼ -0,38%
 • hmbg 510 ⚫ 0,00%
 • ikrb 60 ▲ 20,00%
 • impl 3.001 ▼ -0,07%
 • kmbn 2.375 ▲ 0,81%
 • kmbnpb 866 ▲ 3,10%
 • kopb 4.800 ⚫ 0,00%
 • niis 685 ⚫ 0,00%
 • pmli 450 ▼ -5,86%
 • sjpt 174 ▲ 0,58%
 • slmh 4.500 ⚫ 0,00%
 • stup 5.900 ⚫ 0,00%
 • vjdn 671 ⚫ 0,00%
 • ztpk 445 ⚫ 0,00%
ЗАНИМАЊА У ПОЉОПРИВРЕДИ РЕЧИМА УЧЕНИКА

Прехрамбени техничар: одговоран за исправност хране

„По окончању средње школе се отварају велике могућности како у смислу даљег школовања, тако и у смеру брзог проналаска посла. Из Пољопривредне школе ћемо понети лепа сећања пре свега на професоре који су нам несебично пренели знање, али и на топлину самог амбијента где је наша школа смештена”
Прехрамбени техничар: одговоран за исправност хране
Мало нас размишља о путу који храна прође пре него се нађе на трпези. Нико и не помисли о одговорности људи који надгледају послове у прехрамбеној индустрији, организују руковање, чување и усклађивање прехрамбених сировина и производа, раде у одговарајућим надзорно аналитичким и развојним лабораторијама. А чињеница је да иза сваког од тих процеса стоје одговорни и стручни људи који су се четири године школовали не би ли понели знање и звање прехрамбених техничара.
Наравно да већина њих по завршетку средњошколских дана одлучи да настави пут свог професионалног усавршавања на неким од блиских факултета, али како тврде Јелена Максимовић и Сања Симић из шабачке Пољопривредне школе, дани које су провеле у средњошколским клупама остаће заувек у сећању, пре свега, на професоре који су им несебично пренели своја знања и тиме их оспособили за самостално бављење свиме што ово занимање подразумева.
Са друге стране, свест о, лаички речено, свему оном што може довести до загађења хране од непроцењивог је значаја у свакодневном животу.
-Током школовања смо научили доста тога значајног за неки свакодневни живот. Сутра, као будућим мајкама корисно ће нам бити то знање о различитим бактеријама са којима се сусрећемо и како своје дете да заштитимо од свега тога. Потом, у свакодневном животу, јако је битно да знамо које намирнице можемо сигурно да користимо, шта је од понуђеног на рафовима или пијацама најкорисније - каже Јелена Максимовић и додаје да су њене даље амбиције да упише Гастрономију, а након тога да настави школовање како би добила звање санитарног инспектора.
Сања је са друге стране уписала овај смер јер воли хемију. Због тога је часови у савремено опремљеној школској лабораторији посебно испуњавају.
-Стручни део обављамо у лабораторији, оно што ту не можемо да видимо усвојимо приликом посета некој од фирми за производњу храна са којима имамо добру сарадњу. Имали смо часове праксе у “Ц” крему, Шабачкој млекари, Еликсиру, Комексу, Мачванки, Фрутију, Синалку... То је за нас од изузетне важности јер нас проведу кроз цео производни процес, па оно што научимо у школи можемо да видимо и како функционише у пракси - каже Сања, која жели да настави школовање у овом смеру на Пољопривредном факултету у Земуну.
-Одлично је што нас ти реномирани произвођачи хране пусте у своју производњу и дозволе нам да завиримо у сваки ћошак индустрије, а још боље је што је наш смер по свом свеобухвату различитих знања одлична одскочна даска за даље. Има доста грана ове области на којима се човек може пронаћи и професионално остварити - тврди Јелена.
Оно по чему је шабачка Средња пољопривредна са Домом ученика одавно позната је сарадња са сличним или истим образовним установама из Европе и региона. Једна од посебних погодности за ђаке су честе размене ученика и студијска путовања. Сања је имала прилику да пре нешто више од годину дана борави у Словенији и кроз дружење са словеначким другарима се упозна са њиховим начином школовања.
-Било ми је прелепо. Дивно смо се провели. Лепо су нас дочекали, лепо смо се дружили, лепо су нас испратили, чак смо добили и неке поклоне од њих. Уприличили су нам и један дан у Бечу. Упознали смо се са њиховим начином живота и школовања, и стварно је било предивно, али мени се више свиђа код нас него тамо. Не знам да ли због професора, лепоте школе, амбијента у којем се она налази или другара, али мени је једноставно у Шапцу лепше - закључује Сања.

Т.Т.

Најновији број

14. фебруар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa