17. maj 2018.17. maj 2018.
SELO VAROŠKOG DUHA
ŽIVOT ŠABAČKIH SELA: ŠEVARICE

SELO VAROŠKOG DUHA

Ševarice, mačvansko selo sa najviše poljoprivrednog zemljišta po stanovniku na teritoriji Šapca, čiji meštani žive varoški život. Stariji prvu jutarnju kafu i rakiju piju u jednoj od seoskih kafana, dok “bistre” različite teme i probleme. Za mlade, tu je Sportski centar “Napredak”.
Ševarice su se poslednjih godina dosta razvile, pre svega infrastrukturno. Jedno su od sela sa najboljom visoko i niskonaponskom elektromrežom. Sve ulice imaju uličnu rasvetu, a centar je u potpunosti osvetljen, kao i dva mala sportska terena.
Od oko 1.200 stanovnika, nažalost, mladih je sve manje. Prema rečima zamenika predsednika Saveta MZ Ševarice Nenada Tomića, u nekoj generaciji se rodi više u nekoj manje dece, ali definitivno, selo stari.
-Pre nekoliko godina u četvorogodišnjoj seoskoj školi bilo je pedesetak učenika. Sada ih je samo dvadeset. Iako to zavisi od generacije do generacije, ipak dosta mladih ode iz sela. Neki kada dobiju posao u gradu, nađu stan i odu, iako su Ševarice udaljene samo 15 kilometara od Šapca. Nije zanemarljiv broj ni onih koji su otišli u inostranstvo, kaže Tomić.
Mnogo meštana je u radnom odnosu, ali obrađuju i zemlju. Kao i u drugim selima, život ih je naterao na svaštarenje, pa se bave različitim stvarima po malo. Pored ratarstva i stočarstva u Ševaricama su poslednjih godina sve veći zasadi voća. Posle ekspanzije trešanja, višanja i malina, ove godine je na najviše površina posađena jagoda.
Dosta pažnje posvećeno je stvaranju što boljih uslova za najmlađe. Zbog lepo uređenog centra starija deca iz okolnih sela vreme provode u Ševaricama.
-Centar je odlično osvetljen, kao i dva betonska terena i park. Pre nekoliko godina Grad je finansirao izgradnju igrališta koje je postavljeno u crkveno dvorište. Imamo sportski centar “Napredak” koji nosi ime po Fudbalskom klubu. Naša, ali i deca iz okolnih sela se okupljaju na centru Ševarica i uvek znamo gde su i da su na bezbednom, kaže naš sagovornik.
Ambulanta u Ševaricama radi dva puta nedeljno, a ostala tri dana doktor radi u Drenovcu, i to trenutno zadovoljava potrebe meštana. Selo ima i veterinarsku ambulantu, dve poljoprivredne apoteke, prodavnice, tri kafane.
-Ševarice nikada nisu bile bez kafane. Kod meštana je tradicija da kada ujutru krenu da obave nešto na centru svrate u kafanu na kafu ili rakiju.
Ranije je urađena rekonstrukcija Doma kulture čije je arhitektonsko rešenje replika konaka Jevrema Obrenovića, koji je nekada krasio centar Šapca. Nekoliko praznih lokala sada čeka zakup, a zainteresovanih ima.
-Dom, pored toga što je bio nefunkcionalan bio je i nebezbedan. Renoviran je i urađena je velika sala na spratu koja treba da se izda, ali i da omogući održavanje proslava i drugih dešavanja u selu. Ostala je još da se uradi ventilacija i klimatizacija objekta, kaže Tomić.
Na predstojećem referendumu naći će se predlozi o kojima će odlučiti Prošireni savet mesne zajednice. Na poslednjem sastanku razmatralo se više stvari. Deo sredstava ostaće i za rešavanje tekućih problema.
-Nekoliko ulica zahteva ozbiljnu popravku kolovoza i za to će biti potrebno dosta sredstava. Deo novca ići će za finansiranje rada zdravstvene ambulante. Trebalo bi da se još uredi groblje. Pored čišćenja u planu je i ograđivanje groblja. Jedan deo iznosa trebalo bi odvojiti i za rad fudbalskog kluba, da bi se stvorili uslovi za nastavak takmičenja. Takođe, treba da se urade i neki manji radovi na crkvi i video nadzor na centru. Ipak, postoje neke stvari koje se ne mogu staviti na referendum. To su tekući problemi koje treba odmah rešavati. Jedan procenat novca ostaće za te namene, navodi Tomić.
Ševarice su jedno od sela sa najboljom naplatom poreza na teritoriji Šapca. Očekuje se da će iznos o kom će građani odlučivati na referendumu biti oko 2,8 miliona dinara.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa