31. maj 2018.31. maj 2018.
IZ ANDRIĆA JARUGE S LjUBAVLjU
DRUGA LIKOVNA KOLONIJA U SVILEUVI

IZ ANDRIĆA JARUGE S LjUBAVLjU

Nedavno je u koceljevačkom selu Svileuvi, baš u tzv. Andrića jaruzi, održana Druga likovna kolonija koja je okupila više učesnika nego prethodna. Organizator ovog skupa je Danica Dana Babović, nekadašnja nastavnica likovne kulture u osnovnoj školi, dok je Vjera Đukić selektor.
–Ovde, u Andrićima sam pitala da li imaju kakvu želju, šta da slikamo i da idemo na to šta ko može najbolje da da od sebe. Ja volim mrtve prirode, ostali pejzaže, apstrakcije, portrete...Rekli su samo da žele da sačuvaju tradiciju, a veliki su pobornici umetnosti- ističe Dana. Jedan od učesnika koji se prvi put obreo na ovoj likovnoj koloniji je Zdravko Vučinić, akademski slikar, kritičar i istoričar umetnosti.
–Prvi put sam na ovoj koloniji koja je okupila sjajne slikare različitih generacija, od najmlađe, preko srednje do najstarije koja je ispisala istoriju srpskog slikarstva. Obzirom na lepotu predela i okruženja ispoljili su sve svoje umeće. Ova kolonija je opravdala svoje postojanje. Šta više, izazvala je pažnju brojnih ljubitelja umetničkih dela te je treba podržati i pomoći da i dalje deluje i opstaje- smatra ovaj slikar. Da kolonija bude međunarodnog karaktera doprineo je Todor Jovanovski, makedonski slikar koji živi u Beogradu.
–Ja sam po drugi put na ovoj koloniji i pošto branim boje Makedonije drago mi je da ja dajem doprinos da ona bude međunarodna. Posebno me oduševljava konfiguracija zemljišta na terenu koji je prirodni fenomen. Gde god se okrenete sve je motiv za slikanje. Pogotovu me oduševljava stara arhitektura i kuće porodice Andrić i imao sam zadovoljstvo da ih oslikam- rekao je Jovanovski i dodao da su domaćini i organizatori zaslužili sve pohvali kao i da smatra da će kolonija postati tradicionalna na ponos Koceljeve. Prelepi ambijent u kojem su slikari boravili i stvarali stvorio je Dragan Andrić, vlasnik firme “Batamont” iz Beograda, koja je između ostalog bila angažovana i na izgradnji Avalskog tornja.
–Andrića jaruga je brend koji je napravio moj brat na moju veliku radost- kaže jedna od njegovih sestara Dragica Draga Andrić, glavna medicinska sestra u KCS. Zahvaljujući njenom poznanstvu sa nastavnicom Danicom Babović nastala je i ova kolonija.
–Ako je neko mogao da usadi ljubav prema umetnosti svima nama, njenoj deci, to je svakako Dana. Ako je neko znao da usadi ljubav prema porodici i tradicionalnim vrednostima, to je moja Dana. Nije mnogo pričala ali svaki pokret, što umetnički, što pogledom je nas naučio šta, kako i koliko da vrednujemo- ističe Draga.

V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa