31. maj 2018.31. maj 2018.
HAJKA NA SMEĆE
OBRAČUN SA DIVLjIM
DEPONIJAMA I FESTIVAL EKOLOGIJE

HAJKA NA SMEĆE

U subotu, 2. juna, Pokret za Šabac Zelenih Srbije i Evropski centar za ekologiju obeležiće Dan zaštite životne sredine. Uz podršku Gradske uprave, JKP “Stari grad” i JKP “Vodovod”, svoj doprinos daće osnovne, srednje i visoke škole, Savez izviđača grada Šapca, PU “Naše dete” i Udruženje ljubitelja umetnosti “Šarena šargarepica”.
- Akcija se sastoji iz dva segmenta, prepodnevnog koji smo nazvali “Hajka na smeće”, gde ćemo se “obračunati” sa divljim deponijama na nekoliko lokacija i festivalskog, gde ćemo imati priliku da vidimo šta su obrazovne ustanove u gradu pripremile na temu ekologije. Cilj nam je da podignemo svest najmlađih i da odgajamo generacije koje će imati razvijenu ekološku svest, kaže dr Dejan Pavlović, predsednik Zelenih Šapca.
Okupljanje je u 9 sati ujutru, na Trgu šabačkih žrtava. Za učesnike akcije organizovan je autobuski prevoz, zaštitna oprema, obrok i flaširana voda.
- Na teritoriji grada Šapca, prema najnovijim istraživanjima, postoji 108 divljih deponija. Mi smo izabrali četiri lokacije: Kočin kanal, naselje Šumice, Štitar i Malu Vranjsku. Za akciju se prijavilo preko dvesta volontera, kaže Branko Mitrović iz Zelenih Šapca.
I pored činjenice da je počela takmičarska sezona, sva tri odreda šabačkih izviđača odazvala su se u velikom broju.
- Kada su u pitanju akcije ovog tipa, uvek smo srećni kada možemo da se odazovemo, s obzirom da mnogo boravimo u prirodi i najbolje vidimo kakva je situacija u celoj Srbiji, kaže Ivana Đurić, sekretar Saveza izviđača.
Za Festival ekologije, koji će biti održan u poslepodnevnim časovima (od 17 do 19 časova) na Trgu šabačkih žrtava, zadužen je Đorđe Damnjanović iz Udruženja ljubitelja umetnosti “Šarena šargarepica”.

M.F.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa