14. jun 2018.14. jun 2018.
ODRŽANA 22. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

Završni račun pokazao suficit

“Činjenica je da grad Šabac ne duguje nikom ništa i da redovno izmiruje sve svoje obaveze. Grad nije bankrotirao i na ovaj dan imamo 644 miliona dinara na računu. Uveli smo valutu plaćanja od nula dana, što znači da svako ko posluje sa gradom za izvršene usluge uplatu dobije istog trenutka”, rekao je gradonačelnik Zelenović
Prošle srede održana je 22. sednica Skupštine grada Šapca. Doneto je više važnih odluka, a najznačajnija je usvajanja završnog računa za 2017. godinu.
Završnim računom utvrđen je višak prihoda u budžetu od 297 miliona dinara. Opozicija je burno reagovala na ovu tačku i tvrdili su da grad nije u suficitu nego u velikom dugu.
-Mi smo svi bili svedoci da je gradonačelnik, u procesu koji je protiv njega vođen u Osnovnom sudu u Šapcu, za završni račun za 2015. godinu, optuživao niže činovnike, odnosno ljude koji su radnici Gradske uprave. Mislimo da je ovo „friziran“ završni račun i da grad nema suficit od skoro 300 miliona. Mi smo samo u dve tačke pronašli da je grad zadužen oko 550 miliona. Na samo jednoj sednici grad je u 2017. godini zadužen za milijardu dinara, i onda imamo suficit od 300 miliona na kraju. To su nerealne cifre i zbog toga neko treba da odgovara, smatra šef Odborničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Pajić.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović demantovao je ove tvrdnje i izjavio da su optužbe protiv njega i njegovih saradnika neosnovane.
-Činjenica je da grad Šabac ne duguje nikom ništa i da redovno izmiruje sve svoje obaveze. Grad nije bankrotirao i na ovaj dan imamo 644 miliona dinara na računu. Uveli smo valutu plaćanja od nula dana, što znači da svako ko posluje sa gradom za izvršene usluge uplatu dobije istog trenutka, rekao je gradonačelnik Zelenović.
Na sednici je usvojena Energetska politika grada, a izglasan je i Lokalni akcioni plan za mlade za period od 2018. do 2021. godine. Doneta je i Odluka o proširenju Slobodne zone Šabac.
Usvojen je Operativni plan odbrane od poplava na vodotocima drugog reda na teritoriji grada za ovu godinu. Takođe je usvojeno Rešenje o obrazovanju komisije za vršenje kontrole izrade i proizvodnje tekeriškog i šabačkog peškira.
Jedna od važnijih tačaka koje su izglasane jeste Odluka o davanju na korišćenje nepokretnosti u javnoj svojini. Time je Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dat objekat u ulici Hajduk Veljkovoj 4-6, bez naknade. Radi se o zgradi nekadašnje Uprave za agrarna plaćanja.
Jednom od odluka objekat „Prve narodne apoteke“ vraćen je osnivaču, gradu Šapcu, na dalje raspolaganje. Prema gradonačelnikovim rečima, grad će zaštititi taj objekat i u njemu će ustanoviti muzej apotekarstva.
Većinom glasova data je saglasnost za korišćenje kapaciteta Regionalne deponije Srem-Mačva za deponovanje otpada sa teritorije opština Bogatić i Šid, po ceni od 20 evra za tonu.
Na ovoj sednici Odobrnička grupa Srpske napredne stranke ostala je bez još jednog odbornika. Redove Neprednjaka napustio je Jakov Jakovljević, koji je najavio da će ubuduće nastupati kao samostalni odbornik.

M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa