Berza

  • aero 868 ▼ -3,56%
  • alfa 26.500 ▲ 6,67%
  • dinnpb 6.005 ▼ -1,20%
  • niis 605 ⚫ 0,00%
  • ppva 1.800 ▲ 20,00%
  • stotn 133 ▲ 6,40%
(14. jun 2018.)
Visoki savet sudstva:

Reakcije SNS napad na celokupno pravosuđe

Visoki savet sudstva (VSS) osudio je reagovanje funkcionera Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Šapcu na oslobađajuću presudu koju je sudija Osnovnog suda u tom gradu Biljana Mraović donela u predmetu protiv gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića i ocenili da je to napad na celokupno pravosuđe.
"Na ovaj način se izaziva strah i nesigurnost sudija i ugrožava njihova samostalnost i nezavisnost, a kod građana se stvara nepoverenje u rad sudija", navodi se u saopštenju Visokog saveta.
Funkcioneri SNS Aleksandar Pajić i Boban Birmančević rekli su da "nikada nijedan gradonačelnik u Srbiji, protiv kojeg je Državna revizorska institucija (DRI) podnela krivičnu prijavu, nije oslobođen, a to se dogodilo baš u slučaju Nebojše Zelenovića" i presudu nazvali presedanom. SNS je optužila sudiju da je "imala dodatni motiv" za oslobađanje Zelenovića "jer je dva meseca po početku procesa njena ćerka dobila posao vaspitačice u (šabačkoj) predškolskoj ustanovi".
"Izjave date na konferenciji za štampu koja je održana 23. maja 2018. godine, predstavljaju direktan napad na sudiju Biljanu Mraović, koja je odluku donela u prvom stepenu i na sudije koji će odlučivati po žalbi, kao i napad na celokupno pravosuđe", navodi se u saopštenju.
VSS ukazao je i da krivični postupak nije pravnosnažno okončan i da izjave političkih funkcionera krše pretpostavku nevinosti u odnosu na okrivljenog.
"Sudija je nezavisan u postupanju i donošenju odluka i ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje prilikom donošenja odluke", navodi se u saopštenju.
Visoki savet naveo je da je zakonska obaveza svih državnih organa i funkcionera da svojim postupanjem i ponašanjem održavaju poverenje u nezavisnost i nepristrasnost sudija i sudova.

Najnoviji broj

28. maj 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa