Berza

 • aero 850 ▲ 0,59%
 • enhl 700 ⚫ 0,00%
 • fint 554 ▼ -1,07%
 • fito 2.900 ▲ 0,03%
 • glos 350 ⚫ 0,00%
 • gsfd 350 ▼ -15,25%
 • impl 3.300 ⚫ 0,00%
 • ineu 37.400 ⚫ 0,00%
 • jesv 5.620 ▼ -3,09%
 • jgpk 2.020 ⚫ 0,00%
 • niis 689 ▲ 0,58%
 • rso1478 115,77 ▲ 0,77%
 • rso15102 124,10 ▲ 0,33%
 • rso19186 104,79 ▲ 0,13%
 • svrl 520 ⚫ 0,00%
 • vbse 2.000 ⚫ 0,00%
(14. jun 2018.)
ODBORNICI SKUPŠTINE GRADA POTPISALI PETICIJU U
KOJOJ SE TRAŽI DA SAVET EVROPE REAGUJE NA PRITISKE SNS

Problemi postaju neizdrživi

Zajednička akcije sa ciljem da se dokaže kršenje osnovnih principa slobode, ljudskih prava, vladavine prava i lokalne demokratije u Srbiji, pred organima Saveta Evrope 28. juna u Istanbulu
Problemi postaju neizdrživi
Odbornici vladajuće većine u Skupštini grada Šapca potpisali su peticiju kojom će se potkrepiti dokazi o pritiscima aktivista Srpske napredne stranke na legitimno izabrane predstavnike građana.
Radi se, inače, o inicijativi opština Paraćin i Čajetina, i grada Šapca da se pozove Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope koje bi u okvirima svojih nadležnosti organizovali komisiju za utvrđivanje činjenica o stanju lokalne demokratije u Srbiji.
Ovo je deo zajedničke akcije čiji je cilj da se dokaže kršenje osnovnih principa slobode, ljudskih prava, vladavine prava i lokalne demokratije u Srbiji, pred organima Saveta Evrope 28. juna u Istanbulu.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i zamernik gradonačelnika Dušan Kostadinović ofržali su sastanak sa odbornicima na kojem je rečeno da naš grad ima ozbiljnih problema i da su pritisci konstantni.
- Ti problemi koje imamo kao lokalna samouprava u radu sa državnim organima su ogromni i to je u ovom trenutku postalo neizdrživo. Pritisci SNS na opozicione opštine i grad Šabac takav je da se više ne može podneti. Opština Paraćin je pokrenula inicijativu, mi smo se kao grad tome pridružili. Uputili smo pismo Savetu Evrope i u Istanbulu ćemo 28. juna obrazložiti te probleme – izjavio je Zelenović.
Prema njegovim rečima, peticija odbornika Skupštine grada Šapca, ali i svih drugih odbornika u Srbiji, za cilj ima da skrene pažnju Saveta Evrope na probleme i pritiske kojima su izložene lokalne samouprave u kojima na vlasti nije SNS.
- Očekujem da Savet Evrope pošalje ozbiljnu i nezavisnu komisiju u Srbiju i da utvrde stanje koje je katastrofalno. Mi za sve to imamo dokaze i prikupljamo nove i očekujem da 28. juna u Istanbulu sve to izložimo – dodao je gradonačelnik Šapca.
Gradska odbornica iz Demokratske stranke Jelena Lazić istakla je da su odbornici i odbornice ove stranke vrlo rado stavili svoje potpise na ovu peticiju.
- Mi u Šapcu, kao jedino slobodnom gradu u Srbiji, vrlo dobro znamo kako izgleda biti opozicija aktuelnom režimu, i zato drage volje podržavamo inicijaticu koja dolazi iz Paraćina. Peticija treba da potkrepi inicijativu da Savet Evrope razmotri stanje u našoj zemlji kako bi se kao opozicioni gradovi i opštine zajedno udružilili u borbi protiv aktuelne vlasti. Sigurna sam da će posle novog izbornog ciklusa u Srbiji biti mnogo više slobodnih opozicionih gradova i opština. Trenutna situacija pokazuje da ono o čemu mi pričamo u Šapcu vide i građani širom Srbije – naglasila je Lazić.
Gradski odbornik iz Prnjavora Ivan Tufegdžić napomenuo je da je i sam bio predmet pritisaka SNS.
- Meni je drago što je grad Šabac prepoznao ideju opštine Paraćin. Nadam se će uroditi polodom i da će i odbornici širom Srbije potpisati ovu peticiju. Smatram, iz ličnog iskustva, da je ideja dobra, jer sam sve to osetio na svojoj koži. Osam godina sam radio u jednom državnoj ustanovi, a kada sam postao odbornik imao sam pritiske da promenim svoje političko opredeljenje i da pređem na njihovu stranu. Nisam želeo i iz tog razloga ja već godinu dana ne radim u toj ustanovi. Oni i dalje nastavljaju sa tim pritiscima. Njihovo je da nas napadaju, a naše je da opstajemo i da se borimo za bolji Šabac i našu bolju budućnost – istakao je Tufegdžić.

N. K.

Najnoviji broj

15. avgust 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa