Info

19. jul 2018.19. jul 2018.
Apostolski grad
ŠABAC PROSLAVIO HRAMOVNU SLAVU

Apostolski grad

Proteklog četvrtka, 12. jula, Šabac je proslavio hramovnu slavu Saborne crkve svetih apostola Petra i Pavla. U prisustvu predstavnika Gradske uprave, katoličke crkve, nevladinih organizacija, crkvenih opština Šapca, Loznice, Majura i Letnjikovca, naši sugrađani prizvali su blagoslov i zaštitu svetih apostola.
- Predanje svedoči da su sveti apostoli mučenički postradali u Rimu na današnji dan, 29. juna po starom kalendaru. U vreme cara Nerona, apostol Pavle je bio posečen mačem, a apostol Petar razapet na krst. Proslavljanje svetih apostola duboko je ukorenjeno u hrišćanskoj pravoslavnoj tradiciji. Svaki Petrovdan predstavlja veliku svetkovinu za nas, zato što najsvetije mesto u našem gradu proslavlja svoju slavu. Sveti apostoli su više od sto pedeset godina zaštitnici našeg grada i patroni našeg hrama, rekao je otac Ilija Mitrić u ime sveštenstva Sabornog hrama.
Posle svete arhijerejske liturgije koju je služio Njegovo Preosveštenstvo episkop šabački gospodin Lavrentije, usledila je litija i rezanje slavskog kolača.
M.F.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa