6. septembar 2018.6. sep 2018.
RAZVOJ VINOGRADARSTVA

Velika šansa

Za hektar zemljišta pod vinovom lozom neophodno je izdvojiti 40.000 evra, rekao je Miletić, napominjući da se 75 odsto sorti grožđa koristi za proizvodnju vina, a ostalih 25 odsto za konzumaciju
Na sednici Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim - najnerazvijenijim područjima Republike Srbije, održanoj 30. avgusta, razgovaralo se o razvoju vinogradarstva u najnerazvijenijim područjima.
Predsednik Pododbora Milija Miletić istakao je da je vinogradarstvo veoma važna grana zemljoradnje, koju treba dodatno razvijati jer, kako je naveo, Srbija je plodno tlo koje treba iskoristiti maksimalno, a naročito za uzgajanje vinove loze.
Izneo je podatak da je do 2012. godine pod vinovom lozom bilo 50.000 hektara zemljišta, dok je od 2012. godine pod vinovom lozom 22.150 hektara, s tim što je prilikom izlaska na teren zabeleženo da veliki broj registrovanih gazdinstava više ne postoji. Vinogradarstvo je velika šansa za razvoj nerazvijenih područja, naročito pomoću subvencija koje je obezbedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za lozne kalemove, kao i za ostalu savremenu tehnologiju za podizanje novih zasada vinove loze.
- Za hektar zemljišta pod vinovom lozom neophodno je izdvojiti 40.000 evra, rekao je Miletić, napominjući da se 75 odsto sorti grožđa koristi za proizvodnju vina, a ostalih 25 odsto za konzumaciju.
Predstavnica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Kuzmanović upoznala je članove Pododbora s podatkom da je izvršena rejonizacija vinogradarskih pozicija na osnovu reljefnih, klimatskih i zemljišnih karakteristika. Na osnovu toga se utvrđuje geografsko poreklo vina, stonog grožđa i ostalih proizvoda od vinove loze.
Jelena Kuzmanović je istakla da svako vino proizvedeno u Srbiji ima etiketu s geografskim poreklom i da je u skladu s propisima i principima EU. Istakla je da u Srbiji postoje tri vinogradska regiona, odnosno 22 rejona i 77 vinogorja.
Sagovornici su se složili da je neophodno i dalje subvencionisati ovu delatnost, naročito za podizanje novih zasada vinove loze u područjima u kojima su uslovi za razvoj vinogradarstva otežani.

Izvor: Poljoprivrdnik

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa