6. septembar 2018.6. sep 2018.
ŠABAC IMA LUKU
U TOKU IZGRADNjA LUČKE ULICE

ŠABAC IMA LUKU

Grad želi da pomogne da luka ima još veći obrt, da još veća količina robe prođe kroz nju i da se podigne poslovna aktivnost. Bog toga ulažu novac u izgradnju moderne saobraćajnice koja će luku povezati sa Istočnom industrijskom zonom, ali i drugim poslovnim zonama
Pre oko dva meseca Agencija za upravljanje lukama dala je licencu kompaniji „Eliksir“ da bude operater Luke u Šapcu. Sada grad ulaže više od 90 miliona dinara u infrastrukturni projekat koji će pomoći da se kapaciteti pretovara robe znatno podignu. Trenutno je u izgradnji lučka ulica koja će povezati Istočnu Industrijksu zonu sa Lukom.
Zamenik generalnog direktora „Eliksira“ Dragoljub Pavlović ističe da je ulaganje u bilo kakav infrastrukturni projekat veoma značajan, kako za fabriku tako i za grad.
-Izgradnja ove ulice značajna je kako za fabrike koje se nalaze u zoni tako i za mesta koja se naslanjaju na grad Šabac, pa i za sam grad. Mi smo ove godine uložili 50 miliona dinara u čišćenje priobalnog dela reke Save i kupovinu industrijske mehanizacije kojom ćemo raditi lučke aktivnosti. Planiramo da narednih godina uložimo oko 1,5 milion evra kako bi luka izgledala kao one u Novom Sadu, Beogradu, Pančevu, Bačkoj Palanci. Ova ulaganja u nerednih godinu, dve, podići će kapacitet pretovara tereta na milion tona godišnje, što je veoma značajno u odnosu na dosadašnjih 200-300.000 tona, kaže Pavlović.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović kaže da grad želi da pomogne da luka ima još veći obrt, da još veća količina robe prođe kroz nju i da se podigne poslovna aktivnost. Zbog toga ulažu novac u izgradnju moderne saobraćajnice koja će luku povezati sa Istočnom industrijskom zonom, ali i drugim poslovnim zonama.
-Grad Šabac ima luku. Sreća je da tom lukom upravlja neko ko je dobio zvanično operaterstvo od Vlade Republike Srbije, a to je firma „Eliksir“. Svako ko kaže da Šabac nema luku laže, a mi dokazujemo da ona može da bude i bolja i kvalitetnija nego što je danas, kaže gradonačelnik.
Saobraćajnica će imati tri kolovozne trake široke po 3,5 metara. Pored toga, radi se kišna i fekalna kanalizacija, kao i trotoari i ulično osvetljenje.
-Ovo je jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata ove godine. Treba izvesti veliki i komplekasan zahvat. Saobraćajnica će biti duža od 400 metara, a rok za izvođenje radova je oko tri meseca. Kompletna vrednost radova je oko 96 miliona dinara. Šabac će na ovaj način biti pozicioniran na mapi međunarodnih luka, kaže Milan Vasić, direktor Javnog preduzeća „Infrastruktura“.

M.M.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa