Info

6. septembar 2018.6. sep 2018.
PUT JE DUG,  ŠANSE IMA
KOJI SU DOMETI NOVOFORMIRANOG SAVEZA

PUT JE DUG, ŠANSE IMA

Prvi korak u celoj ovoj priči jeste da se SZS izbori za što ravnopravnije izborne uslove. Dobro razmisliti o referendumu povodom rešenja za Kosovo. Ko ne shvata zašto su Dveri potrebne Savezu, ili je razmažen, ili ne razume.
Savez za Srbiju konačno je formiran. Devet stranaka i pokreta, i Dragan Đilas kao pokratač ove ideje, potpisali su dokument kojim je Savez i zvanično počeo da egzistira na srpskoj političkoj sceni.
Da je bilo bez turbulencija, nije, ali nekako se na kraju dogodilo. Naizgled mnogo različitih političkih orjentacija okupilo se oko ideje da Srbija konačno dobije političku alternativu za režim koji jednostavno nema filing za bilo kakvo drugačije mišljenje.
Prvi korak u celoj ovoj priči jeste da se SZS izbori za što ravnopravnije izborne uslove. Kada govorimo o ovoj temi, jasno je da Pink, Hepi, i ostali režimski petparački mediji neće osetiti potrebu da se na bilo koji način „otvore“ ka opoziciji, ali postoji jedan mediji koji mora da bude pravi demokratski. To je RTS. Taj mediji plaćamo svi mi, a ne samo naprednjaci, i dužan je da se tako i ponaša. Ako je, što reče neko od govornika na osnivanju SZS, opozicija u Čileu uspela da se izbori za 15 minuta svakodnevnog prisustva u državnim mediji dnevno i to za vreme jednog Pinočea, onda mora to da uradi i opozicija u Srbiji. To je prva bitka koju SZS mora da dobije. Ako je ne dobije, što zbog osione vlasti, što zbog svoje nesposobnosti, onda valja razmisliti o bojkotu izbora. Evropa i moderan svet ne može baš toliko da skrene poglede sa Beograda ukoliko bi se tako nešto desilo.
Još se ne zna kakav je scenario pred Srbijom. Da li će Aleksandar Vučić odlučiti da prvo ide na referendum o Kosovu, pa na izbore, ili obrnuto, ali SZS mora da bude spreman za obe solucije. Nema dileme da će SZS na eventualnim parlamentarnim izborima biti uspešniji od svih dosadašnjih opozicionih nastupa. To znači da će imati jak poslanički klub u Parlamentu koji neće moći tek tako da nipodaštavaju predstavnici vlasti i da gaze preko osnovnih prava. U slučaju referenduma treba dobro razmisliti. Država ga raspisuje, država ga kontroliše. U slučaju bojkota referenduma, što ima logike, birači bi se ostavili na milost i nemilost biračkih komisija koje bi ta ista država formirala. Kada u situaciji postojanja kontrolora ova vlast bez pardona krade na glasanju, kakvi su joj tek dometi kada nema nikakve kontrole. Nema šanse da bi država organizovala referendum i na njemu pobedila da nema opozicije u biračkim odborima. Jedino ako bi procenila da bi „Ne“ na referendumu njoj koristilo.
Po svoj prilici, prava šansa za SZS je u proleće 2020. kada na red dolaze lokalni izbori. U tom terminu bi trebalo da budu organizovani i redovni parlamentarni. Raznorazni izvršioci teških radova prilikom lokalnih izbora u vidu izvesnih Zelja, Malovića, Đuka i ostalih, logično je da neće biti u prilici da baš u svakom mestu budu stalno sa svojim „crnim trojkama“ i džipovima bez tablica koji imaju za cilj da uteraju strah u kosti biračima. Tenzija naprednjaka biće na što boljem rezultatu na parlamentarnim izborima i verovatno će povesti više računa tokom kampanje na Šabac, Paraćin i Čajetinu koji im godinama odolevaju. Tu će biti najveći pritisci, a u ostalim gradovima i sredinama će se malo opustiti. To je prilika za SZS da sa kvalitetnim ljudima, neokaljanim i neumrljanim, i sa još nekoliko pokreta i stranaka naprave dobar rezultata, sličan onome iz 1996. godine Koalicije „Zajedno“. Sa većim brojem opština i gradova, jakim poslaničkim klubom u Skupštini Srbije, i svakodnevnim gafovima vlasti – bitno se menja politička situacija.
Onda dolaze na red i predsednički izbori 2022. godine kada opozicija izlazi na crtu Vučiću. Za obe strane to će biti „ili – ili“ partija, a naročito će Vučić igrati na sve ili ništa. Koliko god to izgledalo naivno, Vučić je u takvoj situaciji najgori i tada se može očekivati sve, pa i da izgubi izbore, ali uz mnogo problema.
Sve ovo ne mora da se desi. Možda predsednik Srbije u svojoj glavi ima sasvim druge zamisli. Nije isključeno da mnogi iz opozicije izdaju i pređu na njegovu stranu, što ne bi bilo ni prvi ni poslednji put, Ali, nije isključeno ni da neko sa Vučićeve srane pređe na ovu. U Srbiji je sve moguće.
Mnogi su izazovi pred SZS. Jedan od najvećih, a taj mora što pre da bude rešen i prevaziđen, pitanje je Dveri. Svako ko ne vidi zašto su Dveri potrebne Savezu, ili je prerazmažen glasač kome nikada niko neće biti po volji, ili ne razume situaciju u kojoj se nalazimo. Trenutak u kojem se sada nalazi opozicija kada izgleda bezidejna, nemoćna, nesnađena u vremenu i prostoru, je situacija u kojoj će se uskoro naći mnogi od birača SNS. Tu pre svega mislimo na rešavanje problema Kosova i na situaciju da upravo Dveri mogu da dopru do tih razočaranih birača. Apsolutno su nevažne razlike između članica SZS u odnosu na ono što ih sada spaja. Lepo je primetila Jelena Beba Balašević na osnivanju Saveza kada je rekla da ljudi zameraju to što sve te stranke i pokreti izgledaju kao rogovi u vreći.
- Bolje je da rogovi budu u vreći, nego na glavama – rekla je Beba Balašević.
Mnogi zameraju što je DS u Savezu zajedno sa Dverima, i plaše se da će nekadašnja perjanica demokratije izgubiti svoj identitet. Ako DS pod vlašću Aleksandra Vučića do sada nije izgubila identitet, neće ga izgubiti ni u Savezu sa Dverima i ostalim partnerima. Demokrate moraju da shvate da nisu izgubili identit, ali mnogo toga drugog jesu, kada su se istorijski pomirili da SPS, pa neće ni sada. Draganu Šutanovcu nije smetalo da prisustvuje potpisivanju tog sporazuma, ali mu sada smeta članstvo u Savezu. Možda nije baš da se poredi, ali je u najmanju ruku zanimljivo.
Pred Savezom nije lagan put. Mnogo toga zavisi od njih. Potrebno je promeniti taktiku u borbi protiv ovog režima. Treba ga svakodnevno kritikovati, podsećati, ismejavati, jer je materijal koji odbijamo od njih gotovo svakodnevan. Potrebna je konkretna akcija, potrebno je svakodnevno biti na terenu i razgovarati sa ljudima, ulivati im nadu i snagu. Pomoći im da shvate gde se i zbog koga nalazimo tu gde jesmo. A, za nešto će se, valjda, i sama vlast potruditi
Prazna stolica
Inicijator Saveza Dragan Đilas ostavo je praznu stolicu na osnivačkoj skupštini kao poruku svima da su dobrodošli. Utisak svih u Sava centru bio je da je ona, pre svega, namenjena Saši Jankoviću i novoosnovanom Građanskom bloku 381. Neminovno je da će u jednom trenutku tako nešto morati da se dogodi. Pitanje je i šta se dešava sa Novom strankom Zorana Živkovića, SDS Borisa Tadića, pokretom Dosta je bilo. Utisak je da su oni svoju šansu propustili kada nisu podržali Đilasa na beogradskim izborima marta meseca. Možda je u pitanju nešto sasvim treće, ali je zanimljivo da ih ne vide ni u jednom savezu – niti u SZS, niti u Građanskom bloku 381.

Gde su Žene
Više je nege primetno da među potpisnicima osnivačkog dokumenta Saveza nije bilo nijedne žene. To je nešto što se pod hitno mora promeniti. U Srbiji ima mnogo pametnih i radnih žena i njima je svakako mesto u Savezu. Isto je primetno da među osnivačima nema nijednog pokreta, grupe ili stranke iz Vojvodine. Naša severna autonomna pokrajina je možda i najopozicionija oblast u Srbiji. Ona je, sigurno, građanskiji orjentisanija od ostatka Srbije i tu treba tražiti priliku. U Savezu ne treba razmišljati o Ligi socijaldemokrata Vojvodine, jer su oni odavno što u pravoj, što u prećutnoj koaliciji sa režimom.

Faktor Evropa
Mnogi građani Srbije su uverenja da ova vlast neće biti promenjena sve dok se na taj potez ne odluči Evropa i SAD. Nije da to nije tačno, verovatno je i istina. Evropa i Amerika moraju, međutim, da budu svesni da mnogo gube u očima naših građana, jer podržavajući nakaradni režim Aleksandra Vučića zbog njegove spremnosti da se reši kosovoski problem, zatvaraju oči nad mnogim situacijama koje su u modernom svetu nezamislive da ih nema. Sloboda govora i medija, postojanje dijaloga, urušavanje institucija, satanizacija političkih neistomišljenika su svakodnevno prisutni u Srbiji. To je jedan od razloga zašto Evropska unija mnogo gubi u očima srpskog življa.
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa