Info

6. septembar 2018.6. sep 2018.
PREDSEDNICA VLADE SRBIJE ANA BRNABIĆ NAJAVILA USVAJANjE ZAKONA O UVOĐENjU PLATNIH RAZREDA

Svima veće plate

Uvođenje platnih razreda u isplati zarada zaposlenima u javnoj upravi trebalo bi da obezbedi da svi koji rade na istim poslovima i imaju iste kvalifikacije, isto i zarađuju.
Platni razredi su deo Zakona o platama koji mora da učvrsti i pojača kontrolu budžeta nad zaradama u javnoj upravi i primenjivaće se od početka naredne godine.
Predsednica srpske vlade Ana Brnabić, najavila je nedavno da bi do kraja godine trebalo da bude usvojen Zakon o uvođenju platnih razreda, te da taj sistem u isplati ličnih dohodaka zaživi od prvog januara naredne godine.
- Platne razrede smo skoro završili u resorima i sada idemo u razgovore sa sindikatima. Mislim da će mo do kraja godine uspeti da uđemo u Skupštinu sa tim zakonom i da će mo od prvog januara 2019. imati tu jako važnu reformu i uvesti platne razrede u upravu, izjavila je ona za RTS.
Naglasila je da će tako svi znati koliko će biti njihove plate i da će svi imati povećanje po platnim razredima, kad budu završene reforme, a biće uveden i sistem nagrađivanja.
- Mislimo da ćemo zajedno sa budžetom u Skupštinu ući i sa tim predlogom. Moje mišljenje, videćemo koliko je moguće, da sve lokalne samouprave koje su ispod maksimalnog broja zaposlenih i imaju budžet za plate, ne treba da traže dodatno bilo kakva odobrenja od vladine Komisije za zapošljavanje, kako bi mogle da popune svoje kapacitete, dodala je premijerka.
Po istom osnovu lekari specijalisti imaće 15. odsto veće plate, nego do sada. Povećanje plata za medicinsko osoblje predviđeno je 12. odsto. Za nastavnike to je oko 10. odsto. Ustvari osnovna ideja radne verzije sistema platnih razreda je da novi koeficijenti donesu najveće povećanje zarada zaposlenima čija su primanja podcenjena.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa