6. septembar 2018.6. sep 2018.
EVROPA ODUSTAJE OD LETNjEG RAČUNANjA VREMENA

Srbija ima svoj zakon

Više od 80% ispitanika u najvećem „onlajn“ istraživanju u istoriji EU izjasnilo se protiv pomeranja sata dva puta godišnje. Portparol Komisije Margaritis Skinjas rekao je da anketa „nije referendum“ i da o ukidanju pomeranja sata treba da se izjasni i Evropski parlament
Većina građana EU izjasnila se protiv pomeranja sata dva puta godišnje i sve ukazuje da će se u Uniji prestati sa prelaskom na letnje računanje vremena.
Stanovnici EU, po svemu sudeći, 28. oktobra će poslednji put pomeriti sat - u tri će vratiti kazaljku jedan sat unazad, na dva, odnosno na standardno vreme.
Više od 80% ispitanika u najvećem „onlajn“ istraživanju u istoriji EU izjasnilo se protiv pomeranja sata dva puta godišnje, piše nemački list Vestafalenpost pozivajući se na dobro informisane izvore u Briselu.
U anketi koja je trajala od 4. jula do 16. avgusta učestvovalo je oko 4,6 miliona ljudi.
Letnje računanje vremena podrazumeva pomeranje časovnika kako bi tokom letnjih meseci u večernjim satima dan duže trajao.
To se praktikuje u najvećem delu Severne Amerike i Evrope dok većina zemalja u drugim regionima to ne radi.
Evropska komisija će o rezultatima istraživanje razgovarati danas, piše EURACTIV.com.
Portparol Komisije Margaritis Skinjas rekao je da anketa „nije referendum“ i da o ukidanju pomeranja sata treba da se izjasni i Evropski parlament.
Čini se međutim izvesnim da će letnje računanje vremena biti napušteno.
Letnje računanje vremena u sadašnjem obliku uvedeno je u Nemačkoj 1980, a mnogo ranije u nekim drugim zemljama, u cilju štednje energije.
Od 2002. pomeranje časovnika regulisano je na nivou EU.
Više članica, uključujući Finsku, Litvaniju, Švedsku, Poljsku, aktivno se zalaže u EU da se direktiva o letnjem računanju vremena stavi van snage.
Inače, Vlada Srbije 28. avgusta je usvojila Predlog zakona o računanju vremena, što je obrazloženo potrebom da naša zemlja donese svoj zakon koji će regulisati tu oblast i definisati računanje vremena.
Time će se obezbediti jedinstveno računanje vremena na teritoriji Srbije usklađeno sa vremenom koje koriste evropske zemlje.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa