18. oktobar 2018.18. okt 2018.
KONFERENCIJA GRADSKOG
ODBORA NARODNE STRANKE

Cene goriva guše privrednu aktivnost

Gradski odbor Narodne stranke održao je u sredu konferenciju za medije na kojoj su govorili o rastu ceni goriva u Srbiji. Predsednik GO NS Srđan Mitrašinović istakao je da je Srbija evropski rekorder po ceni akciza na tečni gas. Apelovao je na Vladu Republike Srbije i resorna ministarstva da regresiraju gorivo poljoprivrednicima i povećaju procenat povraćaja akciza transporterima. Mitrašinović je naveo da bi smanjenje akciza na gorivo dovelo do veće potrošnje goriva, a time i do veće privredne aktivnosti.
-Po cenama goriva smo na nivou Danske, a kada uporedimo naš standard sa njihovim vidimo gde se nalazimo i kuda nas vodi politika aktuelne vlasti. Imamo više akcize na dizel nego na benzin. Transporteri su zbog toga skuplji što im smanjuje konkurentnost u odnosu na njihove kolege u regionu. Transporterima u Evropi umanjene su akcize ili su čak oslobođeni u potpunosti. Povrat akciza transporterima kod nas je oko 10 odsto, a u regionu oko 20 odsto u proseku. To utiče na cenu njihovih usluga, a time i proizvodnje u mnogim privrednim granama, rekao je Mitrašinović.
Posebno je istaknuta loša situacija u poljoprivredi, gde je regres za gorivo potpuno ukinut. Kao primer Mitrašinović je naveo da je 2011. godine litar nafte iznosio 95 dinara, a u junu ove godine 165 dinara, dok je kukuruz pre sedam godina bio 24 dinara po kilogramu, a sada je manje od 17 dinara, a maline su tada bile 235 dinara, a ove 80 dinara po kilogramu. Takođe, subvencije u poljoprivredi su od tada sa 14.000 dinara po hektaru smanjene na 4.000 dinara.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa