1. novembar 2018.1. nov 2018.
KAKVE SU ŠANSE OČEVA U BORBI ZA STARATELjSTVO

Konačna odluka u rukama suda

Redakciji “Glasa Podrinja” obratio se otac koji odnedavno živi odvojeno od supruge i najveća briga mu je kome će pripasti starateljstvo nad njihovim detetom. Statistika iz prethodnih godina pokazuje da majke u više od 80 odsto slučajeva dobijaju starateljstvo nad decom. To je posebno izraženo u Beogradu, dok na jugu i istoku Srbije čak trećina očeva dobije starateljsko pravo. Statistika pak ne kaže i koliko očeva uopšte traži da vrši starateljsku dužnost.
Da bi se odredilo roditeljsko pravo Centar za socijalni rad po zahtevu suda vrši procenu roditeljskih kapaciteta oba roditelja. Konačnu odluku donosi sud, ali u šabačkom CSR kažu da se u najvećem broju slučajeva poštuje njihova preporuka.
Milica Obrenović rukovodilac Savetovališta za porodicu i mlade Centra za socijalni rad Šabac ima više od 30 godina iskustva u radu sa disfunkcionalnim porodicama. Navodi da su prilikom ovakvih procena za nju oba roditelja ravnopravna i ističe da je za pravilan psiho-fizički razvoj deteta neophodno da u njegovom odrastanju učestvuju i otac i majka.
-Prilikom procene roditeljskih kapaciteta vodi se računa o uzrastu i razvojnim potrebama deteta, angažovanosti roditelja, zainteresovanosti, motivisanosti. Bitan je i materijalni faktor. Tokom mlađeg uzrasta deteta, do tri godine starateljstvo dobija majka. Deca starija od 10 godina participiraju u postupku. Psiholog obavlja razgovor sa detetom i ono ima pravo da izrazi svoju želju, navodi Milica Obrenović.
Poseban problem je ukoliko je jedan od roditelja zavisnik, od narkotika ili alkohola. Obrenovićeva ističe da je ovaj problem opasan za celu porodicu i da je razara.
-Pitanje je koliko je čovek pod dejstvom narkotika sposoban da vodi računa i o sebi, a ne o detetu bilo kog uzrasta. Kada postoji problem zavisnosti dete se poverava drugom roditelju. Čak se i kontakti ograničavaju ili budu u kontrolisanim uslovima. Kada se radi o alkoholizmu, savetujemo roditelja koji je dobio starateljstvo da ukoliko drugi roditelj dođe po dete pod dejstvom alkohola i treba da ga vozi, da ne pusti dete sa njim, jer se na taj način ugrožava život deteta, kaže Milica Obrenović.
Naša sagovornica ističe da roditelji treba da shvate da njihova roditeljska dužnost ne prestaje ukoliko se starateljstvo poveri drugom roditelju. Naglašava da je roditeljska saradnja veoma bitna za život svakog deteta.
-Roditelju koji ne dobije starateljstvo regulišu se kontakti sa detetom, utvrdi se doprinos u izdržavanju i ima pravo da učestvuje u svim aspektima dečjeg života. Razvod je stresan i za odrasle, a pogotovu za decu koja se ne snalaze u novim okolnostima. Vole i jednog i drugog roditelja i onda postoji presuda po kojoj treba da žive sa jednim od njih, a drugog da viđaju. Deci ne traba ograničiti kontakt sa drugim roditeljem. Ako neko nije više partner jeste roditelj svom detetu do kraja života, kaže Milica Obrenović.
Najgore je kada se u borbi oko starateljstva zaborave deca. Neretko se umešaju i porodice roditelja i ne biraju se sredstva da se postigne cilj. Pribegava se lažima i manipulacijam, a često i dete bude izloženo njima, bez razmišljanja o posledicama koje to može ostaviti.
Iz CSR navode da uz dugogodišnje iskustvo umeju da prepoznaju kada se neko služi neiskrenošću u pokušajima da utiče na njihovu odluku.
-Lako je to prepoznati. Mnogo se dobije odlaskom u porodicu i tamo se znatno bolje vidi kako sve funkcioniše, kaže Milica Obrenović.

M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa