1. novembar 2018.1. nov 2018.
VAKCINE PROTIV GRIPA U DOMOVIMA ZDRAVLjA

Virus se očekuje u decembru

Vakcine protiv gripa stigle su u sve domove zdravlja na teritoriji koju pokriva Zavod za javno zdravlje Šabac. Virus gripa još nije izolovan, ali stručnjaci apeluju da se svi iz rizičnih grupa vakcinišu na vreme jer je potrebno dve do tri nedelje da se stvori imunitet. Pojava gripa uglavnom se registruje krajem decembra, a epidemija svoj vrhunac dostigne u februaru.
Ove godine je dobijeno oko 300 doza vakcina više nego prošle godine, za teritoriju koju pokriva ZZJZ Šabac 12.980, od čega je za teritoriju Šapca nešto više od 4.000.
-Vakcina je namenjena grupama sa povećanim posebnim rizikom. Na prvom mestu to su trudnice, zatim svi stariji od šest meseci koji imaju hronična oboljenja plućnog ili kardiovaskularnog sistema, metaboličke poremećaje, a tu spada i šećerna bolesti, bubrežnu disfunkciju, hemoglobinopatiju, hronični neurološki poremećaj, odstranjenu slezinu ili transplantirani organ. Imunitet se stiče za dve do tri nedelje i traje šest do dvanaest meseci. Preporuka je da se vakcinacija obavi do kraja oktobra, najkasnije novembra, objašnjava prim. dr Nebojša Sofranić epidemiolog ZZJZ Šabac.
Vakcina je mrtva, trovalentna i štiti od virusa AH1N1, AH3N2 i virusa B. ZZJZ vrši epidemiološki nadzor nad gripom tokom cele godine.
-Vakcina je najefikasniji specifičan način prevencije gripa. Daje se u cilju smanjenja broja obolelih, smanjenja broja komplikacija i smanjenja smrtnosti, jer ovaj virus zbog komplikacija može da izazove smrtni ishod, kaže dr Sofranić.
Opšte mere zaštite od gripa su provetravanje prostorija, izbegavanje boravka u zatvorenom prostoru sa mnogo ljudi, ishrana bogata vitaminima, slojevito oblačenje prilagođeno vremenskim uslovima. Zdrave osobe bi lekaru trebalo da se jave ako temperatura ne spada ni posle dva dana, a hronični bolesnici što ranije. Dr Sofranić upozorava da se antibiotici ni u kom slučaju ne piju na svoju ruku, a da na virus gripa ono i ne deluju.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa