6. decembar 2018.6. dec 2018.
Uvek imaju signal i domet
ŠABAČKI RADIO-AMATERI

Uvek imaju signal i domet

Tehnološki razvoj je doprineo da se dosta brže i lakše uspostavljaju veze, ali telegrafija ima jedan plus: ne može da nema dometa, kao kod telefona ili interneta. Telegrafski signal prodire do najudaljenijih rtova planete
Radio-amaterizam je veoma popularan hobi, o kom se međutim, malo zna. Iako su sve čuli za radio-amatere mnogi ne znaju čime se oni zapravo bave.
Šabački klub „Elektoron“ ima oko 40 članova i dosta uspeha kako u zemlji tako i na međunarodnim takmičenjima. Nalaze se u ulici Laze Lazarević.
-Radio-amateri putem radio uređaja održavaju veze sa celim svetom. Mi u svakom momentu možemo da komuniciramo sa nekim iz Japana, Obale Slonovače ili bilo kog dela sveta. Tehnološki razvoj je doprineo da se dosta brže i lakše uspostavljaju veze, ali telegrafija ima jedan plus. Kod nas ne može da nema dometa, kao kod telefona ili interneta. Telegrafski signal prodire do najudaljenijih rtova planete, objašnjava Ratko Tomić, radio-amater sa stažom dužim od 45 godina, profesor fizičkog u Vladimircima.
Kaže da na svoj poziv radio-amateri gledaju kroz prizmu humanosti. Tome u prilog ide činjenica da su tokom bombardovanja služili narodu svakog dana 24 sata.
-Najangažovaniji smo bili za vreme bombardovanja 1999. Godine. Situacija je bila haotična. Na brzinu smo se umrežili i radili dan i noć. Dosta smo doprineli u borbi protiv agresora. Ja sam na svojoj terasi radio dan i noć, 76 dana. Znali smo tačno kada poleću avioni iz baza i obaveštavali centre koji su dalje postupali, priča Ratko Tomić.
Šabački radio-amateri učestvuju i na svim takmičenjima i ostvaruju zapažene rezultate. Nedavno su se osvojili drugo mesto na republičkom takmičenju, a cilj im je da budu prvi. Ove godine im je to za malo izmaklo, a nova šansa je sledeće godine.
-Ostvarujemo dobre plasmane na međunarodnim takmičenjima, a u Srbiji uvek uradimo nešto vredno pažnje. Takmičenja se sastoje u broju održanih veza. Poenta je da sa određenog mesta gde se tog dana postavimo imamo što više korespondenata. Takmičenja traju 12, 24 ili čak 48 sati bez prekida, navodi naš sagovornik.
Tomić kaže da je za svakog radio-amatera najveća draž da čuje morzeov signal.
-Morzeova azbuka je specifična. Kada čujete tačke i crte morate da raspoznate tekst koji vam je uputio korespondent, ističe Tomić.
Mladi su zainteresovani za ovaj ovaj hobi. Zbog toga „Elektron“ organizuje kurs telegrafije.
-Ništa se na ovom polju u Šapcu nije radilo 10 godina. Sada nam je prioritet da se fokusiramo na mlade. Imamo više polaznika, među kojima se izdvaja učenik prvog razreda Srednje tehničke škole Filip Petrović koji je izuzetno uporan i vredan i ukom vidim svog naslednika, kaže Ratko Tomić i poziva sve koji su zainteresovani da se bave ovim hobijem da dođu u klub svakog utorka od 19 do 20 časova.
M. MIJAILOVIĆ

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa