10. januar 2019.10. jan 2019.
PROMOVISANA KNjIGA „TUZLANSKA KOLONA“
U PAROHIJSKOM DOMU SABORNOG HRAMA

Zločin s one strane uma

"Tuzlanskoj koloni" ubijena su 132 vojnika i civila, a Tuzla ćuti i nakon 25 godina brani nalogodavce zločina i skriva još tri masovne grobnice u kojima se nalazi sedamdeet osam tela, tvrdi autor knjige "Tuzlanska kolona" Dragan Mrkajić
Promocija knjige "Tuzlanska kolona" održana je krajem protekle godine u Parohijskom domu Sabrnog hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu. Govorili su protođakon Ljubomir Ranković, autor Dragan Mrkajić i tri svedoka drame sa početka devedesetih.
- Predstavljanje ove knjige neuporedivo je najpotresnija od svih promocija poslednjih trideset godina zato što su prisustvovali direktni učesnici napada na JNA. Govorili su o strahotama koje su doživeli tog dana, posle hapšenja, kao i o traumama sa kojima žive svih proteklih godina. Bio je grobni tajac u sali. Ono što smo čuli, neshvatljivo je svakom, iole zdravom, ljudskom umu, istakako je dr Ljubomir Ranković.
Kroz svedočenja trideset tri preživela učesnika i zastrašujuće ispovesti porodica žrtava, autor knjige „Tuzlanska kolona“, Dragan Mrkajić, izneo je tvrdnje o "savršenom zločinu" na Brčanskoj malti kao metodi specijalnog rata koji je BiH gurnuo u dugogodišnje krvoproliće - zbog interesa velikih sila i nacionalizma malih naroda.
- Masakr vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni 15. maja 1992. godine bio je medijski spektakl osmišljen i sproveden da se Srbi zaplaše i uvod u najveće etničko čišćenje Srba u BiH posle Drugog svetskog rata. U Tuzlanskoj koloni ubijena su 132 vojnika i civila, a Tuzla ćuti i nakon dvadeset pet godina brani nalogodavce zločina i skriva još tri masovne grobnice sa sedamdeset osam tela.
U knjizi su objavljena imena pedeset četiri poginula i nestala pripadnika JNA za koje postoje podaci, a autor objašnjava da ovaj spisak žrtava nije konačan, jer nije postojala evidencija o dobrovoljcima, civilnim licima i starešinama koji su sa porodicama izbegli iz Hrvatske i boravili tih dana u kasarni, očekujući da će bezbedno izaći s vojskom iz Tuzle.
Autor navodi da je u koloni koja se povlačila iz kasarne "Husinska buna" u Tuzli bilo stotinjak vozila sa šesto vojnika JNA, ali i civila, žena i dece, koji su odlučili da sa svojom vojskom napuste ovaj grad. Opisuje i noć nakon zločina u kojoj su izgoreli ostaci ubijenih vojnika dovezeni na tuzlansku deponiju i zatrpani gomilama smeća, a teren poravnat buldožerom.
Na osnovu višegodišnjeg prikupljanja i analize dostupne građe o ovom događaju, autor tvrdi da su tela ubijenih skrivena na najmanje četiri prikrivene lokacije, od kojih je jedna Bolnica za plućne bolesti u tuzlanskom naselju Slavinovići.
Svedoci u knjizi do detalja opisuju monstruozno iživljavanje muslimana u Tuzli nad sedamdeset ranjenih u zločinačkom napadu, kao i pljačku novca, zlata, čak i satova od ranjenika.
Objavljena su i svedočenja o strahotama i iživljavanju nad dvadeset devet zarobljenih učesnika "Tuzlanske kolone" u muslimanskim kazamatima, kao i preživljeno poniženje koje je neke, ubrzo nakon oslobađanja, dovelo do samoubistva.
- Niko ne umire dok ga ne zaborave - poručuje recenzent knjige "Tuzlanska kolona" Pero Despotović.
Nažalost, kaže Mrkajić, navodno građanska Tuzla ni posle četvrt veka ne omogućava srpskoj strani da, na mestu stradanja vojnika JNA, postavi spomen-ploču žrtvama, nego onu koja, na istom mestu, slavi takozvane "oslobodioce Tuzle".

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa