7. februar 2019.7. feb 2019.
ROTARIJANCI U  ODBRANI KULTURE
ROTARI KLUB ŠABAC

ROTARIJANCI U ODBRANI KULTURE

Protekle subote, u organizaciji Rotari kluba Šabac, održano međunarodno predavanje humanitarnog karaktera
U prezentacionoj sali kompanije „Galeb Group“, protekle subote, održano je međunarodno predavanje na temu „Kultura i razvoj: evropska iskustva u kulturnom razvoju i uloga Rotarija“. Prilozi prikupljeni ovom prilikom, donirani su Rotari klubu Italije, pogođenom vremenskim nepogodama. Predavanje je održao dr Đorđo Andrian, specijalni savetnik UNESCO-a, član Akademije nauka, književnosti i umetnosti „Galileana“ iz Padove.
Impozantna radna biografija dr Andriana bila je čvrsta podloga ovom predavanju, na kojem smo mogli da čujemo projekte planirane za sledeću godinu, kao na primer plan za povećanje prihoda od poseta kapeli Skrovenji u Padovi.
Da bi se ostvarili projekti vezani za kulturu, veoma je bitna, kako sam kaže, multikulturalna kohezija, male investicije, ali su kreativnost i ideje od presudne važnosti.
-Kultura se ne odnosi samo na umetnost. Kultura može biti kultura svega, pa i preduzeća i biznisa, rekao je dr Andrijan i primetio da Grad Šabac dosta ulaže u kulturu.
Na naša pitanja o članstvu srpskih kulturnih nasleđa u baštini UNESCO-a, sagovornik je objasnio da je to kompleksno pitanje koje zahteva godine rada i pažljive analize, ali da , uz ispunjenje uslova za sticanje članstva, svakako postoji mogućnost da se i naša dobra, naročito ona nematerijalna poput ajvara ili tradicionalnog plesa, uvrste na ovu listu. Na nivou grada, Šabačka tvrđava je nedovoljna da bi se predložila za članstvo, ali je uz dobru ideju moguće osmisliti ko-kreativni projekat koji bi to omogućio, a našem gradu svakako doneo veću popularnost.
Rotari klub je jedan od osnivača Ujedinjenih nacija i UNESCO-a, te je njegov značaj za kulturu veliki, a imali smo priliku da čujemo i obraćanje predsednika Rotari kluba Šabac, Zorana Živkovića:
-Posebna mi je čast i zadovoljstvo da je Rotari klub Šabac, u vreme mog mandata predsednika, uspeo da organizuje ovo međunarodno predavanje, na kojem nas je dr Đorđo, kao specijalni savetnik UNESCO-a, uputio u evropska iskustva u kulturnom razvoju, kao i u ulogu Rotarija na tom putu.
KULTURA NAJPROFITABILNIJA
Dr Đorđo Andrian navodi da je važno investirati u kulturu zbog očuvanja kulturne baštine, ali i pametno, jer će se budžet namenjen za kulturu sledeće godine udvostručiti, te će i profit neizostavno biti veći.
-Kultura je najprofitabilnija, verovali ili ne. Zapravo, četiri puta profitabilnija od automobilske industrije, rekao je ovaj italijanski stručnjak.
N. Marjanović

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa